Google+ Autisme, wat nu..?: Week van de Chronisch Zieken; Samen werken aan Werk

maandag 12 november 2012

Week van de Chronisch Zieken; Samen werken aan Werk

Op 9 november is de Week van de Chronisch Zieken gestart met het Symposium Samen Werken aan Werk. In het hele land organiseert het UWV Informatiemarkten, workshops en ontmoetingen met werkgevers voor mensen met een chronische ziekte of andere arbeidsbeperking. De boodschap: een beperking hoeft geen belemmering te zijn om een uitdagende baan te vinden.

2,7 miljoen Nederlanders van 15-65 jaar hebben een of meerdere chronische ziekten. Van hen ondervinden 1,5 miljoen mensen belemmeringen bij het vinden of verrichten van werk. 817.600 mensen zijn geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Zestig procent van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten heeft werk. Om de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking te verhogen organiseert de Stichting Week van de Chronisch Zieken een week waarin werkgevers en mensen met een chronische ziekte of andere arbeidsbeperking met elkaar kennis kunnen maken en kunnen meemaken wat de mogelijkheden zijn.

Betrokken werkgever
Een van de sponsors is de Rabobank. De Rabobank Foundation ondersteunt diverse maatschappelijke projecten die de sociale en economische participatie van deze groep kwetsbare mensen vergroot. Door financiële donaties, maar ook door Rabobank als werkgever bij de projecten te betrekken. Een van de projecten die de Foundation ondersteunt is computerbedrijf Specialisterren. Opgericht door Sjoerd van der Maaden, vader van een zoon met autisme.

Geen subsidieslurper
Mensen met autisme hebben heel veel in hun mars aldus Van der Maaden. Mits ze op een juiste manier begeleid en gestimuleerd worden. En daar gaat het vaak mis. De gemiddelde werkgever heeft geen zin om werknemers extra aan te sturen of extra rekening mee te houden. “Etisch, maar ook economisch onverantwoord,” aldus Van der Maaden. Al ruim 2,5 jaar leidt Specialisterren mensen met autistme op tot professioneel softwaretester. “Om te laten zien dat mensen met autistme wel degelijk goed kunnen werken. Maar ook gewoon om geld te verdienen, want Specialisterren is geen ‘subsidieslurper’ maar een normaal commercieel bedrijf. Mooiste voorbeeld daarvan is de samenwerking met de Rabobank. Zij hielpen ons ooit aan ons startkapitaal, maar de bank is nu ook klant. Een die de werknemers onlangs nog prees vanwege de kwalitatief hoogstaande testresultaten en flexibiliteit. Voor iemand met autistme, die vaak wordt verweten juist star te zijn, het grootste compliment dat je kunt krijgen. Sterker nog, tegenwoordig komt autisme amper nog ter sprake. Klanten weten niet beter of dat ze een vakman inhuren. En dat is ook zo.”

Bron: HRpraktijk


Week Chronisch Zieken, 9 – 16 november – Samen Werken aan Werk.
Kijk voor de activiteiten op www.chronischziek.nl

De Week van de Chronisch Zieken is een gezamenlijk initiatief van landelijke organisaties van patiënten, mantelzorgers, (para)medici, verpleegkundigen, verzorgenden, onderzoekers, werkgevers, werknemers, en arbeidsdeskundigen en -bemiddelaars.
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com