Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme bij muizen te genezen met medicijnen

maandag 26 november 2012

Autisme bij muizen te genezen met medicijnen

Overproductie van bepaalde eiwitten zorgt bij muizen voor autisme-achtige symptomen die door bepaalde medicijnen kunnen worden verminderd. Dat schrijven onderzoekers van de McGill Universiteit in Montreal en de Universiteit van California deze week in het internationale wetenschapsmagazine Nature.

De wetenschappers ontdekten dat de overproductie van zogenaamde neuroligines autisme-achtige gedragseigenschappen bij muizen veroorzaakte. Inclusief repeterend gedrag en beperkingen in de sociale interactie en communicatie. 

Neuroligines zijn eiwitten die betrokken zijn bij de aanmaak van synapsen (de verbindingen tussen hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het uitwisselen van informatie tussen deze cellen).

Uit balans
Als het aantal en de activiteit van synapsen uit balans is, heeft dat een verstoorde (overactieve) informatieoverdracht tot gevolg. Wetenschappers wijten autisme vooral aan deze hyperconnectiviteit (oftewel een overschot aan verbindingen) in bepaalde hersendelen. Al eerder ontdekten onderzoekers dat mutaties in neuroliginegenen vaker voorkwamen bij mensen met autisme.

Medicijnen
Hoopgevend was dat het de onderzoekers lukte om de overproductie van deze neuroligines terug te dringen en daarmee de autisme-gerelateerde gedragingen terug te draaien. Ze bereikten dat door de muizen bepaalde kankermedicijnen te geven die de synaptische hyperactiviteit wisten terug te dringen. De medicijnen beperken de aanmaak van eiwitten in het algemeen, en daarmee dus ook die van de neuroligines.

Deze manier van behandelen is vrij grof en (nog) niet geschikt (en zelfs gevaarlijk) voor mensen. De onderzoekers hopen echter dat nu het mechanisme bekend is, er op termijn geschikte medicijnen beschikbaar kunnen komen en medicamenteuze behandeling van autisme mogelijk zal worden.Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com