Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme niet langer handicap voor rijles

zaterdag 17 september 2011

Autisme niet langer handicap voor rijles

Mensen met Autisme, ADHD of verwante problemen zijn even capabel als ieder ander om auto te rijden, maar door een iets andere informatieverwerking in de hersenen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor hen heel goed mogelijk het rijbewijs te halen. Daarom zijn er voor rij-instructeurs uitgebreide trainingen ontwikkeld om hiermee te leren omgaan.

Omdat het vernieuwde rijexamen veel meer zelfstandigheid vraagt dan voorheen is de huidige rijopleiding voor leerlingen met een stoornis alleen maar zwaarder geworden. Ook voor rij-instructeurs is het moeilijker geworden om zulke leerlingen de juiste begeleiding en ondersteuning te bieden.

Voor leerlingen met faalangst is het examentraject verbeterd sinds het CBR het faalangstexamen per 1 juni 2010 definitief heeft ingevoerd. Voor leerlingen met autisme is dat er niet. Echter, in 2010 is er door Spectrum Brabant, een instelling voor zorg en onderwijs, een gespecialiseerde training 'Omgaan met autisme in de rijles' ontwikkeld, speciaal voor het geven van rijles aan leerlingen met een aandoening uit het spectrum van autistische stoornissen. De instructeur verwerft basiskennis op het gebied van autisme en aanverwante problemen en inzicht in de meest voorkomende struikelblokken en valkuilen. Zowel leerlingen met autisme als cursisten met een ander soort informatieverwerkingsstoornis, bijvoorbeeld AD(H)D, blijken bijzonder veel baat te hebben bij deze aanpak.

Lees meer bij: http://www.rijles-en-autisme.nl/index.html

1 opmerking:

Pim zei

Gelukkig maar! Vind dat iedereen net zoveel kansen moet krijgen om een rijbewijs te mogen halen.

Zoeken in Bol.com