Google+ Autisme, wat nu..?: De fantasieën van Tinus Smits (van de zgn. CEASE "therapie"...)

vrijdag 21 oktober 2011

De fantasieën van Tinus Smits (van de zgn. CEASE "therapie"...)

Tinus Smits
De arts Tinus Smits beweert dat hij autisme kan "genezen" met zijn zgn. CEASE therapie wat staat voor "Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression".

Betreft het hier nu een wondermiddel of kwakzalverij..? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het laatste..!

Er is geen enkel bewijs voor de betrouwbaarheid, effectiviteit en wetenschappelijk onderbouwing van deze “therapie”, anders dan een paar “voorbeeldcasussen” (van Smits zelf) en “testimonials” a la Tell-Sell...

Hoe zit dat nu precies..?

 
Beweringen
In diverse publicaties en op de website http://www.cease-therapie.nl/  beweert Tinus Smits ten onrechte dat autisme in 80 - 90 % van de gevallen wordt veroorzaakt door inentingen (b.v. BMR), toxische stoffen, medicijnen. Dit is volkomen in strijd met alles wat de wetenschap over autisme weet.

Verder zegt Smits dat autisme te genezen is met "een zeer effectieve therapie" (CEASE), die autisme in vrijwel alle gevallen zou kunnen genezen of sterk verbeteren. Bij autisme zou de schade eigenlijk altijd omkeerbaar zijn. Ook deze uitspraak strookt niet met wat hier in de wetenschap over bekend is.

Geen autisme door inenting
Inentingen veroorzaken geen autisme!  Er zijn ondertussen een aantal degelijke onderzoeken op dit terrein gepubliceerd en er is geen enkel verband gevonden tussen de BMR-prik of andere inentingen van het kind en autisme. Het Infectieziektenbulletin maakt duidelijk dat er geen verband is tussen inenting tegen BMR en autisme en dat de publicatie uit 1998 in 2004 is teruggetrokken. Het oorspronkelijke onderzoek is kort geleden herhaald en ook daar bleek dat er geen sprake was van een relatie tussen deze inenting en autisme.

Overigens is een van de weinige bekende oorzaken van autisme rode hond van de moeder tijdens de zwangerschap (zie Chess S., Autism in children with congenital rubella. J. Autism Child Schizophr (Jan.-Mar. 1971); 1(1): 33-47; kan worden gedownload van hier). Dus de BMR-prik voor de (toekomstige) moeder vóórkomt juist autisme!

De natuurarts Smits volgt alleen zijn persoonlijke overtuiging, en negeert het advies van Hippocrates: 'Er zijn twee zaken: wetenschap en persoonlijke overtuiging. Het eerste voert naar kennis en het tweede naar onwetendheid.'

Niet autistisch
Wie kritisch naar de materie kijk, begrijpt dat de kinderen die Smits behandelt hoogstwaarschijnllijk niet autistisch zijn. De diagnose van autisme is moeilijk te stellen en vereist de nodige vakkennis, die de basisarts Smits niet lijkt te hebben: autisten met een normale intelligentie hebben bijvoorbeeld – in tegenstelling tot wat hij veronderstelt – geen spraakproblemen. Maar ze kunnen hun spraak niet gebruiken om gevoelens te uiten. Voor zover we weten is de basis van autisme een fout in de 'bedrading' van de hersenen, die meestal of altijd door een genetische afwijking is veroorzaakt.

Kinderen die niet autistisch zijn, kunnen natuurlijk heel makkelijk van autisme genezen worden. Eén suikerklontje met een drupje water, dat is het hele geheim. Dat is de methode-Smits. In zijn medicatie zit nog wat oneindig verdund vaccin, wat volgens hem de gevolgen van de inenting 'ontstoort'. Als een gebruikelijke homeopathische 'potentiëring' zoals C30 (een verdunning vergelijkbaar met één waterstofatoom op 300 miljoen maal de massa van aarde) wordt gebruikt, zit er in werkelijkheid in het geheel geen vaccin in.

Erg recht in de homeopathische leer is Smits overigens niet, want voor echte homeopathie dient men iets te geven dat een gelijkende (niet: gelijke) ziekte bij gezonden teweegbrengt. Wat Smits doet, heet isopathie. Hijzelf noemt het isotherapie. Maar voor Hahnemann, de bedenker van de homeopathie, was isopathie een vloek (zie Organon § 56). Een van de kenmerken van homeopaten is echter dat zij de oorspronkelijke leer van Hahnemann tot in het onherkenbare verminken, en Smits vormt hierop geen uitzondering. Bovendien blijkt bij toepassing van de methode Smits dat er later toch nog meer suikerklontjes met druppeltjes water of alcohol te moeten volgen voor andere oorzaken. Er moet nog meer 'ontstoord' worden, zelfs de gevolgen van ziekten die de moeder nog vóór haar zwangerschap heeft gehad. Ziekten van de vader van vóór de verwekking worden, vreemd genoeg, niet opgenoemd, terwijl autisme van de vader een bekend risico is...

Onzin over vitamine C Verder worden er ook nog hooggedoseerde voedingsstoffen voorgeschreven. Dat is zo sterk in tegenstelling tot de leer van de homeopathie als maar mogelijk is. Een van de stoffen die Smits voorschrijft, is ascorbylpalmitaat (E304), een vetoplosbare vorm van vitamine C (E300), die vaak gebruikt wordt als conserveringsmiddel. Een conserveringsmiddel! Volgens de voedselvoorschriften van Smits moet men die juist vermijden! Ascorbylpalmitaat valt bovendien bij de spijsvertering uiteen tot ascorbinezuur (de gewone vitamine C) en palmitinezuur. Dat zegt het Linus Pauling Institute, dat toch wel iets weet van vitamine C. Volgens Smits kan men met ascorbylpalmitaat meer vitamine C naar de hersenen brengen, omdat hij kennelijk denkt dat E304 in het bloed terechtkomt, maar dat is echt onzin. In elk geval krijgt men door het innemen van een gelijk gewicht aan ascorbinezuur meer vitamine C binnen. De hersenen zijn heel goed in staat zich van voldoende vitamine C te voorzien. Het lichaam regelt bovendien de hoeveelheid vitamine C in het bloed; wat teveel is, wordt meteen uitgeplast.

De ouders zijn de schuld!
De behandeling van Smits bestaat kennelijk uit een allegaartje van probeersels. Als het ene niet helpt, dan doet hij er nog iets anders bij. Dat lijkt veel op het experimenteren met kinderen. De IGZ is van oordeel 'dat de heer Smits langs de grens van het toelaatbare gaat maar deze niet overschrijdt in de zin dat dit tuchtwaardig is.' Overigens is Smits al eens door de tuchtrechter op de vingers getikt.

Ook is het duidelijk dat de behandeling van niet alle kinderen succes heeft gehad. Volgens Smits ligt dat aan de ouders. Zij zijn de schuld! Zij hebben niet alle mogelijke oorzaken gemeld. Dan kan hij uiteraard niet 'ontstoren'. Maar Smits heeft er niet gericht naar gevraagd, en hoe zouden die ouders nu in staat zijn alle fantastische oorzaken te raden die Smits in gedachten heeft? Bij sommige kinderen haken de ouders af wegens de 'tijdelijke' verergering van de klachten. (Een bekende smoes van alternatieve genezers: als je je beroerder voelt, gaat het juist goed met je! Voel je je beter, dan is de behandeling helemaal prima.) Ook dan is het de schuld van de ouders als het kind niet geneest.

Zouden autisten die nooit ingeënt zijn, wel eens door Smits zijn behandeld? Hij noemt alleen maar kinderen en jongvolwassenen, en daarmee mensen die waarschijnlijk ingeënt zijn. Onder mensen die ouder zijn dan jongvolwassen komt autisme net zo goed voor. Behandelt hij ook autistische patiënten uit onze Nederlandse bijbelgordel? Die zijn niet ingeënt tegen wat dan ook en toch zijn er daar ook autisten. Als je beweert autisme te kunnen genezen, dan moet je ook deze mensen als patiënt aanvaarden.

Een effectieve therapie voor autisme zou wereldnieuws zijn en zou in alle medische tijdschriften op de voorpagina staan. Ook reguliere kranten, dagbladen zouden het zeker ook vermelden. Hebt u daar wat van gemerkt? Ik niet!

CEASE is dus beslist geen wondermiddel, maar pure kwakzalverij en geldklopperij..!


Naschrift 
De CEASE-website meldt dat Martinus Thielemanus Smits, geboren 29 december 1946 en ontwikkelaar van de CEASE “therapie”, op 1 april 2010 van ons heengegaan. Jammer dat zijn “therapie” hier is achtergebleven...

Op basis van een artikel van:
Marie P. Prins, 27 okt 2010 (Vereniging tegen de Kwakzalverij)


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hartelijk dank voor uw nuchtere wetenschappelijke uiteenzetting.
Het trieste is dat je als ouder met handen in je haar zit.
Deze "therapie" speelt in op het schuldgevoel dat dan al snel opspeelt, had ik mijn kind dan niet moet laten inenten. Ouders. Geloof niet in complot therapie. Smiths heeft het over een epidemie van chronische ziektes die nu inenting zich sinds 25 jaar bij een enorm grote groep kinderen voordoet. Het is echt simpel er zijn talloze studies gedaan naar inenting indien er een verband zou bestaan zou bij deze explosie van ziektes bij de enorme groep kinderen echt wel een wetenschappelijk verband zijn aangetoond. Volg de wetenschap niet sentiment!

Anno van de Niemen zei

En nu zijn we een jaar verder en krijgt Tinus Smits meer en meer gelijk. De CEASE-therapie is momenteel de snelst groeiende therapie voor autistische kinderen en zijn de resultaten niet meer te ontkennen.
Ik denk dat als de film VAXXED naar Nederland komt, de link tussen het BMR-vaccin en autisme beter zichtbaar wordt.

Zoeken in Bol.com