Google+ Autisme, wat nu..?: Martine Delfos over het opvoeden van een kind met een beperking

donderdag 21 juni 2012

Martine Delfos over het opvoeden van een kind met een beperking

Op 11 oktober 2011 hield MEE Utrecht, Gooi & Vecht een thema-avond voor ouders van een kind met een beperking. Het thema was: opvoeden van een kind met een beperking. De belangstelling voor deze avond was met zo’n 80 ouders en 20 professionals erg groot. Niet in de laatste plaats door een lezing van Martine Delfos, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en schrijfster.

Martine Delfos vertelde in haar lezing welke ontwikkeling een kind met een beperking in zijn leven doormaakt en welke rol ouders hierin kunnen hebben. Zij ziet ouders als de beste deskundigen van hun kind en adviseert de hulpverlening hier naar te luisteren.

De rijping van de hersenen verloopt bij kinderen met een beperking anders dan bij andere kinderen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een kind met een beperking van tien jaar gedrag laat zien dat je verwacht van een driejarige. Een kind van tien jaar dat door een gesprek van volwassenen heen praat, wordt gezien als brutaal. Maar aan een kind van drie jaar leg je rustig uit dat ze even stil moet zijn als volwassenen praten. Als tip geeft Martine Delfos dan ook aan ouders mee om goed te kijken bij welke leeftijd het gedrag van hun kind hoort en hier in de reactie op aan te sluiten.

Het ingewikkelde is dat kinderen met een beperking op verschillende gebieden verschillend kunnen functioneren. Zo kan een kind zich op sociaal gebied op een ander niveau gedragen dan bijvoorbeeld in taalgebruik of spel. Maar ook (of juist) dan geldt: sluit aan bij het niveau van het kind.

Deel 1


Deel 2


Deel 3


Deel 4


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com