Google+ Autisme, wat nu..?: Paardentherapie bij autisme op Curaçao

vrijdag 19 juli 2013

Paardentherapie bij autisme op Curaçao

Op Curaçao zijn ongeveer tweehonderd kinderen met autisme. Naast de reguliere behandelwijzen die de verschillende zorginstellingen op het eiland bieden, bestaat er ook een unieke behandelvorm: paardentherapie.

Bij het Savaanhuis komen wekelijks vijftig autistische jongeren om deze behandeling te volgen. “Als een kind druk gedrag vertoont dan wordt het paard ook onrustig. Het paard weerspiegelt het gedrag van het kind”, vertelt hippotherapeut Fahruni Thijssen.
“Hierdoor merkt het kind direct de consequenties van zijn gedrag. Hij kan zijn gedrag aanpassen omdat het een ander gedrag van het paard wil zien.”

Thijssen is sinds 2008 als hippotherapeut aan het Savaanhuis verbonden. De autistische jongeren die ze behandelt hebben meestal moeite met sociaal gedrag en interactie. Dit komt vaak omdat ze de sociale gedragscode’s simpelweg niet begrijpen. Met paarden ontstaat er over het algemeen wel een mate van communicatie, omdat de dieren erg duidelijk zijn in hun signalen naar de mens toe.

Vooruitgang
Daniel (18) is autistisch, onvoorspelbaar en blijft soms in een handeling hangen. Hij komt vijf keer per week naar het Savaanhuis. Op donderdag krijgt hij daar paardentherapie. Door het borstelen en rijden van patronen wordt geprobeerd meer structuur te brengen in Daniels gedrag.

Hij vindt het moeilijk om zelf uit te leggen wat de therapie precies voor werking op hem heeft maar zijn persoonlijke begeleider Gerda Comenencia ziet vooruitgang. Volgens haar heeft Daniel geleerd om zijn reacties beter te beheersen.

“Daniel volgt nu iets meer dan een jaar paardentherapie bij het Savaanhuis. Normaal gesproken heeft hij last van ongecontroleerde bewegingen maar daar heeft hij totaal geen last meer van zodra hij op een paard zit. Op het moment dat hij begint met het schoonmaken van het paard wordt hij rustig.”

Breed spectrum
Het Savaanhuis is onderdeel van de Stichting Opvoedingsondersteuning aan Kinderen met een Handicap (SOKH), een organisatie die alles doet op het gebied van kinderen met een ontwikkelings, sociale of emotionele handicap.

De stichting werd in 2000 opgericht door Inge Boutier die lange tijd directrice was van de toenmalige Stichting Zorg voor Geestelijk Gehandicapten (de huidige SGR Groep). Op dit moment heeft SOKH ongeveer twintig werknemers in dienst op drie verschillende locaties op het eiland.

“Ik heb lang gewerkt als speltherapeute, maar wilde graag aan de slag in een wat breder spectrum”, vertelt Boutier. “Binnen de SOKH onderzoeken wij nieuw aangemelde kinderen en stellen vervolgens een behandelingsplan op.”

Op basis van dit behandelplan wordt een kind geplaatst bij het Therapie en Expertisecentrum dat vooral gericht is op speltraining en muziektherapie, het Medisch Orthopedisch Zorgcentrum dat zich richt op jonge kinderen met ernstige ontwikkelingsproblemen en het Savaanhuis dat naast de paardentherapie ook gestructureerde ochtend- en middagactiviteiten biedt aan kinderen met autisme en aanverwante stoornissen.

Meer mogelijk
In de toekomst hoopt Boutier op deze laatste locatie een geitenboerderij te realiseren waar autistische jongeren zelf geitenkaas kunnen maken. “Er is op het gebied van gehandicaptenzorg veel meer mogelijk dan soms gedacht wordt. De paardentherapie is daar een voorbeeld van en hopelijk kunnen we dit in de toekomst op nog meer manieren laten zien.”





Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com