Google+ Autisme, wat nu..?: Verstrikt in Autisme

zondag 10 februari 2013

Verstrikt in Autisme

Onlangs ontvingen wij van Uitgeverij De Graaff een recensie-exemplaar van 'Vertrikt in Autisme' van Lieke Groenewijde. Hoewel op het eerste gezicht "gewoon" een ervaringsverhaal over autisme, heeft het boek toch diepe indruk op ons weten te maken...

In 'Verstrikt in Autisme' vertelt een moeder niet alleen het verhaal van haar zoon, maar ook dat van haarzelf en van haar gezin.

We maken kennis met Joep, een jongen met PDD-NOS (een vorm van Autisme). We volgen Joep van zijn 12e tot zijn 22e levensjaar en zijn getuige van de hoogte en dieptepunten van Joep en zijn gezin. Joep leeft zijn leven, waarbij hij worstelt met de druk vanuit school en zijn omgeving. Maar ook met de warboel van zijn eigen gevoelens en angsten en  met onbegrip en onkunde vanuit de hulpverlening. Zijn ouders doen wat zij kunnen (en meer), maar zien zich daarbij telkens opnieuw in de steek gelaten en alleen staan. Indrukwekkend is de recht-toe-recht-aan manier waarop Lieke beschrijft wat dit met haarzelf en haar gezin doet.

'Verstrikt in Autisme' is dan ook vooral een héél integer en héél herkenbaar verhaal geworden. Zonder overdreven sentimentaliteit of moraliteit geschreven. Maar wel een verhaal wat voor mij de vinger op de zere plek legt en ons zonder ergens hoogdravend te worden laat zien waar wij als samenleving falen om gezinnen met soortgelijke problematiek tot steun te zijn en mensen zoals Joep hun plek te laten vinden....

Laten we het verhaal van Joep en zijn gezin daarom niet alleen als verhaal op zich zien, maar ook als een waarschuwing! Als waarschuwing dat we de mensen die niet volgens onze "normale" normen of regeltjes functioneren, de mensen met bijzondere eigenschappen, die soms maar een beetje hulp of ondersteuning nodig hebben of een klein beetje begrip en flexibiliteit van ons vragen; een waarschuwing dat we die mensen met zijn allen NIET in de steek moeten laten..!

Zie ook de website van Lieke.

Verstrikt in Autisme is o.a. te koop via Bol.com:


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com