Google+ Autisme, wat nu..?: Foliumzuur tijdens zwangerschap verkleint kans op autisme

zaterdag 16 februari 2013

Foliumzuur tijdens zwangerschap verkleint kans op autisme

Vrouwen die vroeg in de zwangerschap dagelijks foliumzuur innemen, verkleinen de kans op een autistisch kind met maar liefst 40 procent. Voor een maximaal effect zouden dames vier weken voor de bevruchting al moeten starten met het supplement.

Foliumzuur is noodzakelijk voor DNA-synthese en -herstel. Het komt natuurlijk voor in bladgroenten, peulvruchten, eieren, gist en lever. Het is geweten dat deze stof bescherming biedt tegen spina bifida (open ruggetje) en andere neurale defecten bij kinderen.

Uit de nieuwe studie bij meer dan 85.000 baby's die geboren werden in Noorwegen tussen 2002 en 2008, blijkt dat foliumzuur ook werkzaam is tegen autismespectrumstoornissen (ASD). "We zagen een sterke reductie (tot 40%) in het risico op autisme bij kinderen van moeders die foliumzuursupplementen namen tijdens (en voor) de zwangerschap", stelt Pel Surin van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Timing
De timing van het innemen van prenatale supplementen is van groot belang. De kans op zeer zware vormen van autisme verkleinde namelijk sterker bij vrouwen die vier weken voor de bevruchting al gestart waren met foliumzuur en de supplementen doornamen tijdens de eerste acht weken van de zwangerschap.

"Onze bevindingen ondersteunen eerder onderzoek naar het belang van foliumzuur op de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg. Het is een goedkope en belangrijke interventie in de volksgezondheid die autismespectrumstoornissen en de daaraan gekoppelde problemen kan reduceren", klinkt het besluit.
(Door: Lynn Formesyn)

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com