Google+ Autisme, wat nu..?: Sporten en bewegen voor kinderen met autisme

maandag 30 april 2012

Sporten en bewegen voor kinderen met autisme

Er is maar weinig sport- en beweegaanbod specifiek voor kinderen met autisme, terwijl deze wel speciale begeleiding nodig hebben. Sportservice Midden Nederland doet hier wat aan. In Woerden is in samenwerking met atletiekvereniging Clytoneus een beweegroep gestart. Dit was zo’n succes dat dit een vervolg kreeg bij de Sport- en Judoclub in Breukelen. Sportservice hoopt snel uit te breiden in andere gemeentes.

Beweegcursus
In de beweegcursus staat sporten uiteraard centraal, maar er is ook aandacht voor sociale vaardigheden, zoals omgaan met winst en verlies, samenwerken, elkaar met respect behandelen en de spelregels naleven. De cursus is geschikt voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (niet in combinatie met een verstandelijke beperking).

Structuur
De trainers die voor de groep staan, zijn hier speciaal voor opgeleid. Ze brengen structuur en duidelijkheid aan in de les en creëren een ‘rustige omgeving’ voor de kinderen. Ook wordt de groep bewust klein gehouden en zijn er voldoende begeleiders.

Handboek
Helaas is er niet alleen onvoldoende sport- en beweegaanbod, ook het aantal trainers dat is opgeleid is klein. Daarom ontwikkelt Sportservice Midden Nederland een handboek, waarmee trainers zich kunnen scholen. Dit gebeurt voornamelijk aan de hand van voorbeelden, zowel tekstueel als op video. Als het handboek af is, wordt onder meer op deze website bekend gemaakt.Meer informatie
Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met sportconsulent Judith Meeuwissen van Sportservice Midden Nederland via telefoon: 030-7513840 of 06-12949436, of e-mail: judith.meeuwissen@sportservicemiddennederland.nl.


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com