Google+ Autisme, wat nu..?: 'MBO moet stoppen met weigeren autisten'

maandag 19 augustus 2013

'MBO moet stoppen met weigeren autisten'

door Julie Wevers

Mbo-scholen moeten onmiddellijk stoppen met het weren van studenten met een beperking als autisme, adhd of dyslexie. Dit zegt Michiel Steegers, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) vandaag in NRC Handelsblad. "Als scholen moeten selecteren omdat er te weinig opleidingsplekken zijn, dan mogen ze dat alléén doen op basis van talent, maar nooit op basis van een beperking."


Steegers' uitspraken zijn een reactie op het zogeheten Meldpunt Autiweigerscholen dat onlangs werd ingesteld door maatschappelijk investeerder Start Foundation. Hier zijn sinds begin juli al meer dan honderd meldingen binnengekomen van studenten die menen dat zij vanwege hun autisme zijn geweigerd door een beroepsopleiding. Volgens JOB, die de belangen behartigt van mbo-studenten, staan de klachten van jongeren met autisme niet op zichzelf. Voorzitter Steegers:

"Scholen hebben het liefst zo min mogelijk studenten met een beperking. Elke zomer worden wij door zo’n twintig studenten gebeld die zeggen dat ze vanwege hun beperking zijn geweigerd. Meestal gaat het om autisme of adhd, maar ook om dyslexie, dyscalculie of een depressie."

'SCHOLEN VERZINNEN EEN VERHAALTJE'
Scholen geven volgens Steegers echter zelden toe dat een beperking een rol speelt bij afwijzing.

"Dan zouden ze discrimineren en dat is wettelijk verboden. Daarom verzinnen scholen vaak een verhaaltje, bijvoorbeeld dat de opleiding al vol zit. Of ze zeggen dat de student ongeschikt is, zonder verdere uitleg."

Ook komt het volgens Steegers regelmatig voor dat een school tijdens een telefoongesprek wel de beperking noemt als reden, maar weigert om dit vervolgens op papier te zetten.

'FINANCIERING BEROEPSOPLEIDINGEN IS DE OORZAAK'
De problemen hebben volgens hem te maken met de manier waarop beroepsopleidingen worden gefinancierd: hoe meer studenten met een diploma een school aflevert, hoe meer geld zij ontvangt van het ministerie van Onderwijs. Steegers:

"En scholen denken dat de kans op een diploma kleiner is bij studenten met een beperking en nemen hen daarom liever niet aan. Hierdoor zitten op dit moment studenten thuis. Dit is echt schandalig en wij maken ons grote zorgen."

In september zal JOB alle klachten die zijn binnengekomen bij het meldpunt inhoudelijk gaan bekijken.

"Als een klacht ons gegrond lijkt, zullen wij contact opnemen met de betreffende school. Uit ervaring weet ik dat ze hier soms zo van schrikken dat ze een student alsnog aannemen."

In een reactie op vragen van twee PvdA-Kamerleden naar aanleiding van het Meldpunt Autiweigerscholen, liet minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vrijdag weten dat er bij het ministerie noch bij de Inspectie van het Onderwijs tot nu toe klachten binnen zijn gekomen van geweigerde studenten met autisme. In oktober, als het meldpunt is gesloten, zal de Inspectie besluiten of er nader onderzoek nodig is.

Bron: nrc.nl
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com