Google+ Autisme, wat nu..?: Rijbewijs kwijt door weigerende psychiaters

vrijdag 10 januari 2014

Rijbewijs kwijt door weigerende psychiaters

CBR overstelpt met telefoontjes van verontruste chauffeurs. Een groot aantal psychiaters weigert nog langer mensen te onderzoeken of ze geschikt zijn achter het stuur te kruipen, sinds de maximale vergoeding daarvoor fors is verlaagd

Duizenden automobilisten dreigen hun rijbewijs kwijt te raken, omdat ze niet medisch gekeurd kunnen worden. Door de nieuwe specialistentarieven hebben sommige psychiaters besloten geen rijbewijskeuringen meer te doen. Die tarieven zouden niet kostendekkend zijn, dat meldt De Telegraaf.

Het CBR zegt overstelpt te worden met telefoontjes van verontruste chauffeurs die geen afspraak kunnen maken bij de psychiaters voor hun verplichte (her)keuring. Hierdoor lopen zij de kans dat ze niet op tijd het rijbewijs kunnen vernieuwen en niet meer mogen rijden.

Het CBR verwijst jaarlijks zo'n 75.000 mensen naar een specialist voor een medische keuring, zoals een oogarts. Ongeveer 8000 mensen moeten worden gekeurd door een psychiater, onder meer door eerder alcoholgebruik (het merendeel), of wegens ADHD of autisme.

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die kan overigens een bezwaar verwachten van de Orde van medisch specialisten.

In een reactie zegt de NZa dat de tariefswijziging is ingegeven door de vele klachten die binnenkwamen over de kosten van de keuringen. "Mensen meldden dat ze 5 minuten binnen waren geweest, maar wel een rekening kregen van 300 euro", aldus een woordvoerster. "We hebben nu een nieuw systeem uitgedacht met een lager tarief, waarbij we uitgaan van een keuringsgesprek van 15 minuten, 15 minuten voorbereidingstijd en nog tijd voor rapportage." Psychiaters kunnen eventueel nog extra geld in rekening brengen als het gesprek langer duurt, maar dat moeten ze wel duidelijk aangeven tijdens het keuringsgesprek.

"Op deze manier komen we al die mensen tegemoet die voor 5 minuten 300 euro betaalden", aldus de NZa-woordvoerster. Ze benadrukt dat de nieuwe tarieven samen met het CBR en de branche opgesteld zijn.

Bron: Metro


1 opmerking:

pim zei

Als het echt noodzakelijk is om een rijbewijs in te vorderen sta ik er volledig achter. Jammer genoeg gebeurt het veel te snel deze tijden.

Zoeken in Bol.com