Google+ Autisme, wat nu..?: Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil

vrijdag 10 mei 2013

Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil

Het bevorderen van positief gedrag bij mensen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen

Vechten, bijten, gillen en andere uitdagende gedragingen worden vaak veroorzaakt door een inadequate omgeving of onrealistische eisen. Met een degelijke theoretische onderbouwing en een heldere en tevens nuchtere benadering laat Bo Hejlskov Elvén zien dat probleemgedrag van mensen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen aanzienlijk kan worden verbeterd door deze probleemgebieden te signaleren en te analyseren.

Deze praktische gids geeft aan hoe moeilijke situaties op een andere manier bekeken kunnen worden en biedt eenvoudige en effectieve strategieën om positieve reacties uit te lokken bij de zorggebruiker zonder terug te moeten vallen op het gebruik van fixaties of straf. De methode is gebaseerd op de succesvolle low arousal-benadering en heeft zichzelf inmiddels bewezen. Er wordt toegewerkt naar begrip en rust, waarbij leed, angst en verdriet steeds meer tot het verleden gaan horen en de kwaliteit van bestaan van alle betrokkenen wordt verbeterd. Aan de hand van de vele voorbeelden van mensen met ontwikkelingsstoornissen – van autisme tot het syndroom van Down – zowel bij volwassenen als bij kinderen, laat de auteur zien welke positieve veranderingen kunnen worden bereikt.

Dit boek is van grote waarde voor iedereen die probeert het moeilijk verstaanbare en onproductieve gedrag van mensen met ontwikkelingsstoornissen te begrijpen en op een positieve wijze te benaderen, zowel thuis als in een zorginstelling.

Bo Hejlskov Elvén is als klinisch psycholoog werkzaam in Zweden. Hij werkt als zelfstandig adviseur en is gekwalificeerd als trainer in Studio III, een evidence-based trainingssysteem in het omgaan met agressief en uitdagend gedrag. Hij is een veel gevraagde spreker op het gebied van autisme en probleemgedrag. In 2009 heeft hij voor zijn bijdrage als spreker en adviseur op het gebied van gedragsproblemen de ‘Puzzle Piece of the Year’ prijs ontvangen van de Zweedse Autismevereniging.

Geen gevecht, geen gebijt, geen gegil is voor de Nederlandse markt bewerkt door Ina van Berckelaer-Onnes.



Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com