Google+ Autisme, wat nu..?: Dat is toch zo

woensdag 31 oktober 2012

Dat is toch zo

Unieke ervaring: beleving van autisme door film en tekst
Met voorwoord van Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag
(incl DVD)


'Mag ik bij u langskomen, want eindelijk heb ik een film gemaakt, waardoor ik kan laten zien hoe ik met mijn autisme naar de wereld en de mensen kijk'. Deborah, een jonge vrouw met autisme, heeft haar beleving van autisme gefilmd.

Drie korte films met veel indrukken, details, andere overgangen, beelden en geluiden waar ogen en oren tekort schieten. Zoveel beeld en geluid in zo weinig seconden. De beelden roepen vragen op: beleef je de wereld echt zo snel, waarom ben je gericht op glinsterende dingen, wat doe je als je te veel prikkels ervaart, wat doe je bij zoveel angst?

Deze vragen zijn aan Deborah gesteld en geven inzicht in de wereld van haar autisme. Bij de filmpjes zijn aanvullende teksten geschreven en door Deborah cartoons getekend om de beelden en tekst te verduidelijken en soms te linken aan de theorie. Waar de tekst en beelden daartoe aanleiding geven, zijn discussievragen toegevoegd. Het boek is het resultaat van een boeiende en betrokken samenwerking tussen ervaringsdeskundige en professional.

De filmpjes en de tekst zijn op verschillende manieren te gebruiken: eerst en vooral voor elke kijker-lezer om te genieten, te ervaren en te beleven; voor ouders, begeleiders en hulpverleners om te ervaren, te herkennen en te begrijpen: voor mensen met een autismespectrumstoornis om eigen ervaringen te vergelijken met die van Deborah; voor professionals om met elkaar de beelden
te analyseren, te bespreken en handvatten voor de praktijk te ontwikkelen.

Deborah van Arragon is een jonge vrouw van 22 jaar met autisme. Ze heeft een vakopleiding restauratie en decoratie genoten en volgt momenteel kunstacademie.

Gerda Bastiaan, MaNP, werkt als autismesteunpuntfunctionaris en ambulant begeleider in het speciaal onderwijs en als verpleegkundig specialist GGZ binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie. Beide auteurs kennen elkaar van de basisschool.1 opmerking:

Asma Killy zei

het is interessant en leuk te delen, ik ben blij om je interessante en informatieve blog te bekijken, ga het houden in

mijn bookmarks en zal laten zien aan mijn vrienden, die speciaal dit bericht van uw blog, hoop dat u het zult houden

en zal je blog maken meer informatief en nuttig en voor dat je zal moeilijk worke,

http://cv.jobz.pk/accounting-resume-templates/

Zoeken in Bol.com