Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme is zó moeilijk te begrijpen

zaterdag 15 september 2012

Autisme is zó moeilijk te begrijpen

Autisme kent vele kanten. Overgevoelige zintuigen is er één van. Lawaai en fel licht roept paniek op. Het is slechts een facet. Iemand die er met verstand van zaken over kan praten is Sigrid Landman uit 't Harde. Zelf kwam ze er pas op haar 36ste achter dat ze leed aan het syndroom van Asperger. Hiermee kwam een eind aan een periode van martelende onzekerheid. Het zette haar aan tot het schrijven van het boek 'Moederen met autisme'.

door Dick van der Veen

Ingegeven door wat haar eigen moederschap opriep maar zeker ook door wat men, met als koploper de medische wereld, haar moeder aan deed. Die kreeg de schuld van het afwijkende gedrag van haar kind. ,,Zwaar verwaarloosd', 'Beter opvoeden' waren de kreten die het leven voor haar vergalden. Met dit boek en de drie andere die Sigrid sindsdien produceerde geeft ze inzicht en probeert leed bij anderen te voorkomen.

Sigrid gaf inmiddels 40 lezingen. Ze is wat ze zelf zegt een spraakwaterval, zoals mensen die morgen (donderdag) haar lezing in het Kulturhus bijwonen, zullen ervaren. De ene autist kruipt in de schulp, de ander praat honderduit. Gerrita Elskamp van de SWOE kwam via Internet op haar adres. ,,Zij kan met haar verhaal onze mantelzorgers een hart onder de riem steken. Als zij aan het woord is valt voor velen het kwartje''. Sirgid vertelt een met humor doorspekt levensverhaal, waarbij de lach de traan niet kan verdringen. Want autisme brengt door onbegrip en door de uiterlijke vormen veel verdriet met zich mee. ,,Ik vind het leuk om erover te vertellen. Mijn man en dochter zijn ook autistisch. Het komt bij de buitenwacht vaak voor alsof onze gevoelens rare capriolen maken. Doordat we heel rechtlijnig denken''. Als voorbeeld noemt ze een voorval met haar dochtertje. ,,We gingen met de trein en kregen de fiets er heel moeilijk uit. Daardoor misten we zo ongeveer de aansluiting. Een dag later weer met de trein zonder fiets. Valt een meisje flauw. Oponthoud. Zegt mijn dochter: had ze dat gisteren niet kunnen doen……''

Schoolvoorbeeld
Een vriendin die het gesprek bijwoont en die met haar van lezing naar lezing trekt heeft een autistisch kind. Wanneer middenin het interview op een vraag van de verslaggever over het maken van vriendinnen antwoordt dat ze valt op degenen waar ook wat mee is davert de lach door het SWOE-kantoor. ,,Die krijg je terug'', zegt de één en ,,Wat stom'' de ander. Een schoolvoorbeeld van wat autisme ook inhoudt. Het ontberen van takt. Er lijden veel meer mannen dan vrouwen aan autisme. Men zegt enkele gevallen op de duizend maar de praktijk leert dat er in elke schoolklas wel minimaal een kind zit dat eraan lijdt. Er zijn vier hoofdsoorten. ,,Ik behoor tot de groep die gemakkelijk verdoezelt. Kan geen hoofd- van bijzaken onderscheiden. Op school leerde ik dan een heel boek uit mijn hoofd. Zaten de hoofdzaken er in ieder geval bij.'' (volgende week deel twee...)

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com