Pictogrammen maken het leven voor kinderen met autisme overzichtelijk. Van te voren is duidelijk wat er komen gaat en wordt visueel d.m.v. een pictogram.
Er zijn verschillende manieren om met pictogrammen (picto's) te werken. Zo kun je een pictogrammenbord maken. B.v. met alle dagen van de week of maar met één dag er op, of zelfs dagdélen. Het ligt er maar net aan wat de behoefte is van het kind. Heeft het kind genoeg aan een plaatje voor het aankleden? Of is er behoefte aan om iedere stap in de vorm van een pictogram te visualiseren?
Wanneer uw kind (nog) niet kan lezen of schrijven is het verstandig om daar rekening mee te houden bij de indeling van het bord.
Een kind dat niet kan lezen of schrijven vindt het namelijk vaak ook niet vanzelfsprekend dat de goede volgorde van links naar rechts verloopt...
Een ander middel is de Pictogenda.
Pictogenda is een verzamelnaam voor een serie praktische alledaagse hulpmiddelen waarbij gebruik gemaakt wordt van (sticker)pictogrammen. Bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
Pictogenda is een systeem voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, tijdsbeleving enz. De tekst is vervangen door pictogrammen: de zondag is bijvoorbeeld een zonnetje,december een kerstboom en de tijden zijn vervangen door lege klokken waarop je zelf de wijzers kunt tekenen. Achterin de agenda zijn bovendien meer dan 240 stickerpictogrammen opgenomen die je zelf in je agenda kunt plakken. De pictogrammen zijn ingedeeld in 12 verschillende categorieen, zoals school, sporten en vrijetijdsbesteding. Ieder jaar komen er nieuwe pictogrammen bij.
Er zijn verschillende Pictogenda-producten te verkrijgen, zoals de agenda zelf, de Pictogenda Printer, de Pictogenda Kalender, het Pictogenda Verhuisboek en het Pictogenda Vakantieboek.
Voor wie is de Pictogenda?
De Pictogenda is geschikt voor iedereen die zich moeilijk verstaanbaar kan maken, moeite heeft met lezen en schrijven en/of gebeurtenissen in de tijd te overzien. De Pictogenda wordt dan ook al jaren met veel succes gebruikt door Mensen met een stoornis in het autistische spectrum; Mensen met een verstandelijke handicap of beperking: Mensen met spraak- en taalproblemen; Doven en slechthorenden; Kinderen in het speciaal onderwijs.
Pictogenda producten:
5 opmerkingen:
Ik denk dat het voor veel kinderen met autisme goed is. Maar is er ook iets voor pubers, die niet met picto's willen werken omdat ze het te kinderachtig vinden. Misschien een stomme vraag.
Voor mijn kleinere zoon met dislexia zou dit wel heel goed zijn ...
Klopt wat Roos zegt. Mijn Aspergerpubers willen nog niet dood gevonden worden met picto's. Eigenlijk hebben ze die nooit willen hebben. Een paar jaar geleden werden picto's zelfs een beetje belaten omdat die iets te fanatiek erin gedramd werden door een enthousiaste begeleidster die vond dat het MOEST, al zagen wij het toen al niet zo zitten.Picto's zijn namelijk niet voor elke autist zaligmakend. Mijn kinderen hebben veel meer aan lijstjes met gewoon tekst (memobord aan de muur) dan aan picto's. De uitvinding van de familiekalender en -agenda bleek dan ook een uitkomst!
Duidelijke agenda's zijn idd ook een uitkomst, wij gebruiken de agenda van Google. Die kun je zo instellen dat die door meerder personen te benaderen en te muteren is en het makkelijke van deze Google agenda is dat je er overal waar internet is bij kunt. Je kunt zelfs herinneringen naar een gsm nr. laten sturen. Daarnaast zijn er inmiddels ook de nodige app's voor gsm's en smartphone's waar met name pubers wel gevoelig voor zijn en sneller mee uit de voeten kunnen dan wij.
Alleen op basisscholen, waarbij de leerkracht weet wat te doen bij kinderen met autisme, kun je het beste met pictogrammen werken. Bij ons thuis werkte dat bij de jongste zoon op de basisschool perfect in één groep, waarin hij zat. Toen haalde hij de hoogste cijfers op zijn rapport.
Je zou kunnen proberen om met de google agenda te werken of met een agenda / alarm op een (smart)phone. Ik heb daar zelf goede ervaringen mee.
Een reactie posten