Google+ Autisme, wat nu..?: HEKSENJACHT (met excuses voor de beeldspraak...)

donderdag 13 oktober 2011

HEKSENJACHT (met excuses voor de beeldspraak...)


Stelling:
"De mate waarin iemand last heeft van zijn of haar autisme, wordt vooral bepaald door de mate waarin dat autisme door zijn of haar omgeving wordt gerespecteerd en de mate waarin die omgeving bereid is om zich daarop aan te passen".

Van mensen die "anders" denken over seksualiteit en zich aangetrokken voelen tot mensen van hetzefde geslacht, respecteren we dat en creëren we de mogelijkheid om te trouwen en zelfs kinderen te krijgen of op te voeden. Voor mensen die "anders" denken over religie en de aard van het bestaan zelf, accepteren we dat zij "aparte" gebedshuizen bouwen en (extra) vrije dagen hebben. Voor politiek anders denkenden maken we politieke partijen en gaan we op basis van wederzijds respect en acceptatie de (verkiezings)strijd met hen aan. We accepteren zelfs dat we, als ze die winnen, door hen worden bestuurd. En zelfs bij hen die anders denken over eten, respecteren we dat en verzorgen we (als ze bij ons op bezoek komen) voor hen een vegetarische of biologische maaltijd...

Vrijwel niemand die hier raar van op kijkt of die al die andersdenkenden als "gek", "gestoord", "ziek", of "abnormaal" zou bestempelen. En vrijwel niemand bij wie het zou opkomen om ze wegens hun "anders zijn" te "behandelen" of hun "anders zijn" te genezen of ze te dwingen hun "anders zijn" op te geven en zich "normaal" te gedragen..!

Maar een autist..?
Een autist is kennelijk zo "anders" dat die het "anders zijn" wèl moet opgeven! De autist moet leren dat zijn/haar "anders zijn" een "stoornis" is..! De autist moet leren "daarmee om te gaan"..! De autist moet een "normaal" dag/nachtritme aanleren; de autist moet naar school of aan het werk gaan; de autist moet relaties onderhouden, sociale activiteiten ontplooien en bredere interesses ontwikkelen. Alles wat de autist maakt tot wat hij / zij is, moet worden opgegeven of worden omgebogen...

Dat wat de autist "mist" (lees: niet heeft wat wij "normale mensen" wel hebben...) moet, desnoods middels dwangopname, worden aangeleerd, "ingetraind" of van buiten af worden "opgelegd"...

Waarom..? Niet omdat de autist "last" heeft van autisme, maar omdat wij dat hebben..! Omdat wij het "anders" vinden..! Kennelijk vormt de autist met zijn of haar "anders zijn" niet zozeer een bedreiging voor zichzelf, maar voor ons..!

Is het dan de onschuld, de eerlijkheid, de onkreukbaarheid, de focus of de integriteit van de autist die ons angst aanjaagt of onze afgunst wekt..? Zijn het juist de bijzondere eigenschappen en talenten die ons () pijnlijk duidelijk maken wat onze eigen "onvermogens" en "tekortkomingen" op die gebieden zijn en hebben we daarom een "heksenjacht" op ze geopend..?

Met alle geweld proberen we we autisme bloot te leggen en aan de kaak te stellen. We diagnosticeren (lees: brandmerken en verketteren) en "genezen" of "behandelen" (lees: "uitdrijven" en "verbannen").

Maar wie vindt er nog iets nieuws uit zonder autisme? Wie componeert er nog muziek? Wie excelleert er op zijn of haar vakgebied? Wie vindt er een geneesmiddel tegen kanker of ontdekt een nieuwe natuurkundige wet..?

Zonder "Anders zijn" geen "Verandering" en zonder dat ook geen "Vooruitgang"...

Toch blijven we onderzoeken, medicatie toedienen en therapieën ontwikkelen. Met als enige doel autisme te "genezen" of de autist te "leren" zich te gedragen alsof hij of zij geen autisme heeft..!

En wijzelf..?
Wijzelf hebben de "wijsheid" in pacht...
Wij zijn "normaal" en hebben daarmee het "recht" aan onze kant...

Het "recht" om onze wereld te maken zoals wij hem willen hebben. Het "recht" om "anderen" buiten te sluiten, maar ook het "recht" om te respecteren wie ze zijn...!

Een wereld mèt of een wereld zònder "anders zijn"...

Een wereld mèt of  een wereld zònder "anderen"...

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com