Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme in een stripverhaal...

zaterdag 1 oktober 2011

Autisme in een stripverhaal...

De Belgische psychiater, schrijver en striptekenaar Erik Thys maakte het stripboek Het geheim van de ruimtelift speciaal voor opgroeiende kinderen met een autismestoornis.

Kenmerken van autisme
'Een strip is laagdrempelig en ik had goesting om te tekenen', vertelt Thys. 'Sommige kenmerken van autisme uiten zich specifiek in de waarneming. Dat kun je goed in een strip weergeven.' De bedoeling is dat kinderen door het stripboek gedragsproblemen bij zichzelf kunnen herkennen en wellicht meer inzicht krijgen in hun problemen. De strip is er ook voor gezinsleden en andere mensen die met autisme te maken hebben.

Autistische stoornis
Kinderen met een autistische stoornis zijn meestal niet sociaal vaardig en hebben moeite met communicatie en verbeelding. Autisme kan ook voorkomen in combinatie met andere stoornissen. Daarom is het niet altijd eenvoudig om de juiste diagnose te stellen.

Imiteren
Autisten missen een intuïtief sociaal gevoel. Ze proberen dat soms te compenseren met intelligentie en logica, of door anderen te imiteren. De aandoening wordt soms pas op latere leeftijd duidelijk, terwijl het al sinds de geboorte aanwezig is. Het stripboek is eind oktober verschenen. Het is niet de bedoeling om het boek te gebruiken bij het stellen van een diganose, maar het stripverhaal is vooral een manier om autisme toegankelijk en bespreekbaar te maken.

Sociale regels
De strip vertelt het verhaal van Linus, een jongen met een passie voor computers en liften. Hij benadert zijn omgeving rationeel en analytisch. Abstracte begrippen en sociale regels zijn vaak grote vraagtekens. Wat zijn klasgenoten doen en zeggen, is voor hem dan ook zeer verwarrend.

Door de ogen kijken van...
Autismedeskundige Peter Vermeulen van kenniscentrum Autisme Centraal zegt dat Thys er in de strip als geen ander in slaagt de typische autistische waarneming in beeld te brengen. 'Hij laat je letterlijk door de ogen van iemand met autisme kijken.' Achterin het boek leggen deskundigen van Autisme Centraal aan de hand van korte, praktische teksten uit wat kenmerken van autisme zijn en hoe je er het beste met mee kunt omgaan.

Spectrum van autisme
'Een nadeel van een strip is wel dat je onvermijdelijk een bepaald verhaal weergeeft en dat je uiteindelijk maar één van de vele mogelijke verhalen vertelt', zegt Thys. Daardoor gaat wat van de complexiteit van het spectrum van autisme verloren. Maar ik denk wel dat aan de hand van de strip bij de begeleiding gewezen kan worden op gelijkenissen en verschillen met de problematiek van autistische lezers. Zo kan er inzicht groeien.'

Het geheim van de ruimtelift:

1 opmerking:

Boempot zei

hier kan je meer info vinden
https://www.facebook.com/groups/adhders/

https://www.facebook.com/groups/110852135744909/

https://www.facebook.com/groups/autiadhd/

https://www.facebook.com/groups/599788426767847/

https://www.facebook.com/groups/AUTISME.erkenning/

https://www.facebook.com/groups/140152896089256/

https://www.facebook.com/pages/Vlaamse-Vereniging-Autisme/224738085460

https://www.facebook.com/pages/De-glimlach-van-autisme/604241876332816

https://www.facebook.com/pages/Autisme-bewustzijn-bevorderen/320896401393781

https://www.facebook.com/cindyhermansthuisbegeleidingautisme?fref=nf

http://www.aspergerinbeeld.nl/

Zoeken in Bol.com