Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme en Eetproblemen

maandag 13 februari 2012

Autisme en Eetproblemen

Regelmatig komt het voor dat autistische kinderen maar een beperkt scala hebben van wat ze wel en wat ze niet willen eten. De voor- c.q. afkeer kan zelf zo ver gaan dat een kind letterlijk zit te kokhalzen als het wordt opgedragen om tegen heug en meug toch zijn of haar bord leeg te eten...

Mijn ervaring is dat dit niet alleen gaat om de Smaak, maar zeker zo vaak over de textuur, het "mondgevoel" van het eten.
Ook kan het samenhangen met wat het kind "gewend" is. Zo kunnen gebakken aardappelschijfjes er prima in gaan, maar krijgt het gebakken krieltjes niet door de keel.

De kleinste details kunnen maken dat het kind een gerecht de ene keer met smaak opeet en om een tweede bord vraagt, terwijl het de volgende keer (als je b.v. een andere soort boter hebt gebruikt) er van lijkt te walgen.

De oplossing is om er vooral geen drama van te maken. Vindt uit wat het kind lekker vindt en zet dat regelmatig (in een soort roulatieschema) op tafel. Biedt tussendoor ook geregeld "nieuwe" gerechten en ingrediënten aan. Maak daar b.v. een speciale dag van (maandag - nieuwe gerechtendag). Zo maak je voor het kind ook het onbekende voorspelbaar. Maak er vooral geen drama van als het niet in de smaak valt. Dwing niet om borden leeg te eten, maar geef gewoon een boterham (of iets anders wat er wel in gaat), maar zorg er wel voor dat ook dat vantevoren afgesproken (en dus voorspelbaar) is.

Een andere tip is om je kind mee te laten helpen in de keuken. Ook dat kan een terugkerend ritueel worden en helpt bij het accepteren van (nieuw) voedsel.

Als je je zorgen maakt dat je kind bij de maaltijden onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, biedt het dan op andere manieren of momenten aan. Smoothies, snacks, vruchtendranken, pizza's, soepen enz, zijn met een beetje creativiteit prima alternatieven om toch voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Mocht je je echt zorgen maken over een te éénzijdig dieet, raadpleeg dan een diëtist(e) of voedingsdeskundige. Of geef je kind een voedingssupplement.


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com