Google+ Autisme, wat nu..?: Apps en Smartphone verlichten autisme

woensdag 15 februari 2012

Apps en Smartphone verlichten autisme

Er verschijnen steeds meer toegepaste apps die het leven van mensen met autisme makkelijker maken.

Het laatste jaar is er voor de moderne autist veel verlichting gekomen. Afgelopen week kwam de Engelstalige iOS-app My Day With WH Words uit, die autistische kinderen leert hoe ze over hun dag kunnen praten. In de app wordt in stappen uitgelegd hoe te reageren op vragen die beginnen met who, what, when, where, why, en how.

Ook in Nederland gaat de ontwikkeling van applicaties voor mensen met autisme hard. 'Wij verwachten echt dat dit de toekomst gaat worden,' zegt Bert Ramakers van het Dr. Leo Kannerhuis, het centrum voor autisme. 'Met toegepaste apps kunnen cliënten zelfstandiger functioneren in alles. Ze kunnen heel gericht vragen stellen als: "Wat moet ik nu?"'

Door een autistische stoornis zijn veel gewoontes afwezig waarover anderen niet eens na hoeven te denken. Zoals het begroeten van elkaar, of het maken van eten. 'Autisten moet je heel gestructureerd helpen,' zegt Ramakers. 'Op dit moment ontwikkelen wij, samen met cliënten, een serious game, waarbij autisten worden geholpen bij het doen van hun huishouden.'

Op het platform Autismeplein.nl gaat het veel over wat zij noemen 'Autismezorg 2.0'. Eerder werd geschreven over een artikel in de New York Times, die een lijstje van bruikbare iPad-apps voor kinderen met autisme samenstelde.

Van de Nederlandstalige Android-app SociaalopStap, waarin autisten in allerlei situaties kunnen raadplegen hoe ze nu moeten reageren, wordt al dankbaar gebruik gemaakt. Een andere Nederlandse Android-app is de Dunov OV Coach, die helpt met reizen met het openbaar vervoer en uitkomst geeft als er iets mis gaat.

Bron: www.bright.nl

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com