Google+ Autisme, wat nu..?: Mozart & the whale

woensdag 8 februari 2012

Mozart & the whale

whole_cover.jpg
Donald Morton (Josh Hartnett) is een goedhartige taxichauffeur met een voorliefde voor vogels en een bovenmenselijk gevoel voor getallen. Toch is hij ongelukkig. Zijn baantje als taxichauffeur weet hij niet langer dan een paar dagen te behouden, omdat er meestal wel iets mis gaat. 

Donald leeft volgens vaste patronen en rituelen, zoals de meeste Aspergerpatiënten. Donald leidt een praatgroep van autisten. Als dan op een dag de mooie, maar gecompliceerde Isabelle Sorenson (Radha Mitchell) zich bij zijn praatgroep voegt, wordt zijn leven volledig op z’n kop gezet.

Mozart & The Whale is een romantisch en ontroerend liefdesverhaal, waarin twee mensen met het syndroom van Asperger centraal staan. Mensen die aan dit syndroom leiden zijn, hebben vaak een meer dan gemiddelde begaafdheid maar tegelijkertijd beperkingen in de ontwikkeling van hun sociale en emotionele vaardigheden. Door deze beperkingen in sociale omgang bestaat het risico van isolement. Ook kunnen zij zich volledig van de buitenwereld afsluiten en obsessief bezighouden met de eigen interesses, wat in combinatie met hun veelal betere begaafdheid kan leiden tot bijzondere prestaties. 

Dit zijn aspecten die ook duidelijk naar voren komen in het verhaal vanMozart & The Whale, zoals in de praatgroep van Donald, de hoge begaafdheid van Donald voor getallen en hoe hij vrij gesloten met al zijn vogels op zichzelf woont. Het verhaal van Mozart & The Whale is geïnspireerd op een artikel over Jerry en Marry Newport dat in 1995 in de Los Angeles Times verscheen. Dit artikel beschreef hoe deze mensen, die leiden aan het Aspergersyndroom, hebben geleerd om te gaan met hun handicap en samen een leven hebben opgebouwd. 

Voor film is het verhaal herschreven tot een filmscript door scenarioschrijver Ronald Bass. Geen onbekende, want Ronald Bass schreef onder andere de scenario’s voor Rain ManWaiting to ExhaleMy Best Friends Wedding en The Lazarus Child. Oorspronkelijk lag het in de bedoeling dat Steven Spielberg het script zou gaan verfilmen, maar door zijn drukke agenda kwam dat er niet van. De Noorse regisseur Petter Næss heeft nu de film geregisseerd. Internationaal staat deze man in hoog aanzien, waarbij Mozart & The Whale zijn eerste Amerikaanse film is. 

Mensen die zelf leiden aan het syndroom van Asperger of te maken hebben met autistische mensen, laten zich in het algemeen zeer positief over Mozart & The Whaleuit. Op respectvolle wijze laat Næss zien hoe de emotionele stoornissen de prille liefde tussen de beide hoofdkarakters in de weg staat. 

Alles in de film is geacteerd, wat op zich een bijzondere prestatie is. De wijze waar op Josh Hartnett de rol van Donald speelt en Radha Mitchell de rol van Isabelle, dwingt respect af. Ook de andere acteurs die de praatgroepvrienden van Donald spelen, laten overtuigend spel zien. Uiteindelijk ook de verdienste van regisseur Petter Næss, die zonder goedkoop effectbejag op integere wijze de bijzondere relatieontwikkeling tussen twee mensen laat zien. Kortom, Mozart & The Whale is een zeer fraaie verfilming van een bijzonder liefdesverhaal op prachtige wijze geacteerd.

Helaas is de film op dit moment (in Nederland en Vlaanderen) vrijwel nergens te verkrijgen...


Via Bol.com is wel de engelstalige roman verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com