Google+ Autisme, wat nu..?: Autist op weg / in werkelijkheid

woensdag 15 februari 2012

Autist op weg / in werkelijkheid

Wat ben jij?
- De Schrijver.
Wat is dat daar?
- Dat is de fotograaf.
Wat doen jullie hier?
- We maken een boek over jouw school.
O.

Een van de meest opvallende eigenschappen aan de leerlingen van De Zonnehoek is dat ze puur zijn. De afwezigheid van prikkels om je aan de omgeving aan te passen heeft iets in hen bewaard dat in de wereld daarbuiten zeldzaam is geworden: authenticiteit. En daarmee houden zij een spiegel voor.

Alleen wie de bereidheid heeft zich te verdiepen in een wereld die anders is, kan hun soms raadselachtige gedrag een beetje ontrafelen. Hun tempo ligt vaak lager. Zij hebben zich nooit voorgenomen te onthaasten, nooit na hoeven denken over wat dat betekent. Het is niet fair hen af te rekenen op productiviteit en prestaties. Zij laten zien dat er misschien wel andere criteria denkbaar zijn om vast te stellen wat belangrijk is en wat succesvol zijn betekent.
Recensie(s)

De Zonnehoek, een christelijke school in Apeldoorn voor moeilijk lerende kinderen met een autistisch spectrum, vraagt in dit zeer kleurrijk kijk- en leesboek aandacht voor hun leerlingen. Directie, personeel, ouders en de kinderen laten door concrete verhalen, anekdotes en foto's de 'gewone' burgers zien hoe ze denken, voelen en communiceren, ondanks of dankzij de aanwezigheid van een Autistisch Spectrum Stoornis. Deze ASS-kinderen bezoeken tussen hun vijfde en negentiende levensjaar deze christelijke school voor speciaal en voortgezet onderwijs. In Nederland worden deze 116 ZML-scholen bezocht door ruim 20.000 leerlingen. Via allerlei stageplaatsen worden ze voorbereid op een aangepaste werkplek waar ze op hun unieke manier gelukkig kunnen worden. Want uniek, dat zijn en blijven ze, in hun manier van reageren op de ontmoetingen met de andere mensen. Voor hun directe omgeving zijn ze vaak een moeilijk oplosbare puzzel, maar geduld doet vele wonderen. Letterlijk en figuurlijk een prachtig boek met vele aansprekende kleurenfoto's. Achterin een literatuurlijst en enkele adressen.

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com