Digitale ondersteuning voor kinderen en jongeren met autisme
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding
Het Dr. Leo Kannerhuis is een jeugd-psychiatrisch ziekenhuis en hét landelijk kennis- en behandelcentrum op het gebied van autisme. Een van de speerpunten van het Dr. Leo Kannerhuis is de ontwikkeling van innovatieve behandel- en ondersteuningsvormen voor mensen met autisme. Met name ICT biedt veel mogelijkheden die naast face-to-face contacten ingezet kunnen worden. Kinderen en jongeren, maar ook volwassenen, met autisme ervaren de meeste problemen als er veranderingen plaatsvinden in het dagelijks leven. Op die momenten ontstaat er paniek of angst en raken zij hun zelfvertrouwen steeds verder kwijt. Om hen te helpen om zo zelfstandig mogelijk te leven is een digitale coach ontwikkeld in de vorm Apps die op een iPhone of iPod gezet kunnen worden.
De Apps bevatten oplossingsrichtingen en dialogen, een kind of jongere kan de App aanpassen aan zijn persoonlijk behoefte. Voorbeelden zijn een coach voor het reizen met het openbaar vervoer en een digitale schoolcoach (plannen van huiswerk, etc). Er zijn nog meer Apps in ontwikkeling. Met deze mogelijkheid is er een eigentijds middel voor kinderen en jongeren waarmee zij zoveel mogelijk deel kunnen nemen aan het normale leven. Er lopen gesprekken met de zorgverzekeraars zodat ouders de kosten vergoed krijgen.
Graag zouden wij meer kinderen en jongeren met autisme en hun ouders gebruik willen laten maken van deze mooie manier van ondersteuning. De jongeren die inmiddels over een iPod of iPhone beschikken met een van de beschikbare Apps zijn laaiend enthousiast!
Naast de Apps voor de iPhone is ook een robot in ontwikkeling. Samen met een aantal partners ontwikkelt het Dr. Leo Kannerhuis een robot (60 cm hoog) die als maatje fungeert voor een kind of jongere met autisme. Spelenderwijs leren kinderen zo sociale vaardigheden. Er wordt gewerkt met imitatie-oefeningen: het kind kan de robot nadoen, maar de robot kan ook het kind nadoen, waardoor er een wisselwerking ontstaat. Het kind bouwt als het ware een soort band op met de robot. De robot kan worden ingezet als extra oefeninstrument naast de andere trainingen en therapieën, bijvoorbeeld tijdens een pauze op school of voor een jongere die zelfstandig wil gaan wonen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten