Google+ Autisme, wat nu..?: FamilieASSpecten

zaterdag 11 februari 2012

FamilieASSpecten

Kinderen en ouders vertellen

De kennis rondom stoornissen in het autistische spectrum (ASS) als autisme, PDD-NOS en het syndroom van Asperger is in de afgelopen decennia toegenomen. Er wordt echter niet of nauwelijks geschreven over de gevolgen voor (klein)kinderen van een persoon met een autismestoornis. Zonder de verhalen van deze kinderen van is de kennis rondom autisme incompleet. Dit boek gaat in op de betekenis van autisme in het gezin, in het bijzonder wat het betekent voor niet-autistische kinderen om opgevoed te worden door een ouder met een (vermoedelijke) stoornis in het autistische spectrum.

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel kunt u de verhalen lezen van kinderen die elke dag te maken krijgen met problemen die autistische ouders als gevolg van hun autisme ondervinden. Daarnaast komen ook de autistische ouders zelf, hun niet-autistische partners en hulpverleners aan het woord. Aan de hand van diverse themas worden hun ervaringen door middel van een groot aantal citaten beschreven. Het tweede deel bestaat uit een gedetailleerde en uitgebreide wetenschappelijke verantwoording van het onderzoek 'Het zit in de familie', de grondslag voor dit boek. Naast de relevantie, opzet en uitvoering worden hier de resultaten van het onderzoek beschreven. Ook is er ruimte voor een aantal aanbevelingen, onder andere op het gebied van hulpverlening.

De onderzoekster pretendeert met dit boek geen algemeen beeld te scheppen over wat het betekent voor alle niet-autistische kinderen om opgevoed te worden door een (vermoedelijke) ASS-ouder. Juist de enorme breedheid van hun verhalen vormt de essentie van dit explorerende onderzoek. Het zijn getuigenissen van mensen die willen dat hun ervaringen erkend worden door anderen, die hopen dat anderen van hun ervaringen kunnen leren, of dat gemaakte fouten in de toekomst vermeden zullen worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt als een interessant boek. Ik ben al een tijd op zoek naar meer informatie over ouders die net als ik een vorm van autisme hebben. Ik vind dat er nog steeds erg weinig over geschreven is, vooral over moeders met autisme. Hopelijk komt daar nu verandering in.

Zoeken in Bol.com