Google+ Autisme, wat nu..?: 'Duidelijkheid over bestaan Sint helpt bij kinderen met autisme'

woensdag 21 november 2012

'Duidelijkheid over bestaan Sint helpt bij kinderen met autisme'

Ouders kunnen hun kinderen met autisme helpen in deze stressvolle periode door ze - in het uiterste geval - te zeggen dat de sint niet bestaat, dat het allemaal een toneelstukje is en dat ze op 5 december dit, dit en dat in hun schoen kunnen verwachten. Dat oppert psychiater Matt van der Reijden, verbonden aan het centrum voor autisme Leo Kannerhuis.Voor veel kinderen zijn de weken in aanloop naar Sinterklaas een spannende tijd, maar ook voor veel ouders is het een slopende periode. Vooral voor angstige kinderen en kinderen met ontwikkelingsstoornissen, die graag vasthouden aan vaste patronen, leveren de maanden november en december veel stress op.

'Hoe kan Sinterklaas mijn cadeautjes brengen als wij geen schoorsteen hebben? Komt hij dan 's nachts door ons huis sluipen? Krijg ik wel wat ik op mijn lijstje heb staan?', dat zijn dingen waar autistische kinderen mee te kampen hebben, volgens Van der Reijden.

'Normale' kinderen zijn hier ook mee bezig, maar autisten zijn hier obsessiever in. Zij rusten niet voordat ze al hun vragen duidelijk en ondubbelzinnig beantwoord hebben. 'Kinderen met autisme kunnen niet goed omgaan met onzekerheid. Door veel vragen te stellen zoeken ze zekerheid', legde de psychiater uit.

Ouders die hun autistische kinderen niet willen vertellen dat Sinterklaas eigenlijk niet bestaat, kunnen de onrust ook wat temperen door een duidelijker verhaal op te hangen, of door het verhaal zo om te buigen dat de kinderen het minder eng vinden. 'Ze kunnen bijvoorbeeld samen met hun kind een briefje schrijven om te vragen of Sinterklaas en de Zwarte Pieten de cadeautjes in de tuin willen brengen in plaats van binnen. Dan hoeft een kind 's nachts niet bang wakker te liggen om te luisteren of het een indringer hoort', stelt Van der Reijden voor.

De spanning waar autistische kinderen in aanloop naar 5 december mee te kampen krijgen, kan zich uiten in prikkelbaarheid, druk en agressief gedrag, moeheid en slapeloosheid. Maar ook kinderen met andere stoornissen, zoals bijvoorbeeld ADHD, hebben last van de spanning en onzekerheid die vooraf gaat aan het bezoek van Sinterklaas. 'Vroeger werkte ik veel met kinderen met ADHD. In november kreeg ik erg vaak de vraag van ouders of de dosis medicatie omhoog kon, omdat hun kind weer zo onrustig was geworden. Ik antwoordde dat ik dat niet zou doen, dat we in januari wel weer zouden praten. Het hing allemaal samen met de sint die net in het land was', aldus Van der Reijden.

Zie ook: Sinterklaas en Autisme




Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com