Google+ Autisme, wat nu..?: NAAR HET HELE GEZIN KIJKEN BIJ KINDEREN MET ASS OF ADHD

zaterdag 23 november 2013

NAAR HET HELE GEZIN KIJKEN BIJ KINDEREN MET ASS OF ADHD

NIJMEGEN - Eind oktober is Daphne Vinke-van Steijn gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar dissertatie The influence of parental and offspring ASD and ADHD symptoms on family functioning. Dat meldt de website van de Nijmeegse universiteit.

Op basis van haar onderzoek is Vinke-van Steijn tot de conclusie gekomen dat kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD vaak ouders met dezelfde symptomen hebben. Volgens Vinke-van Steijn moet daarom bij de diagnose en behandeling van ASS en ADHD naar het hele gezin gekeken worden.

Krijgt een kind de diagnose ASS of ADHD, dan moet ieder gezinslid worden gescreend op psychiatrische symptomen, zoals depressie, ADHD en ASS. Ook moet het gezinsfunctioneren in kaart worden gebracht.

Voor deze gezinnen beveelt Vinke gezinsinterventies aan, bij voorkeur in gezinspoliklinieken waarin jeugd- en volwassenpsychiatrie samenwerken.

Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres

Lees hier het complete proefschrift

2 opmerkingen:

Greet zei

Ik heb moeite met de volgende zinnen: Krijgt een kind de diagnose ASS of ADHD, dan moet ieder gezinslid worden gescreend op psychiatrische symptomen, zoals depressie, ADHD en ASS. Ook moet het gezinsfunctioneren in kaart worden gebracht.
Het is toch absurd dat ouders en overige gezinsleden niet meer de vrijheid en keuze hebben om zich al dan niet te laten diagnosticeren.

Christiaan zei

Precies Greet, dat ben ik helemaal met je eens. Als het ene kind ASS heeft, dan hoeft het andere kind of ouder geen ASS te hebben of dat deze getest worden op ASS. Iedereen bepaalt zelf of hij/zij getest wil worden op ASS

Zoeken in Bol.com