Google+ Autisme, wat nu..?: Het Aspergersyndroom en pesten

dinsdag 6 november 2012

Het Aspergersyndroom en pesten

gids voor ouders, leerkrachten en professionals

Pesten is een serieus probleem voor kinderen en volwassenen met het syndroom van Asperger, zowel op school als op het werk. Afwijkend gedrag, doordat sociale regels niet begrepen worden, of bijvoorbeeld het fladderen in stresssituaties, verhogen het risico op pesten.

Nick Dubin, die zelf Asperger heeft en slachtoffer van pesten was, beschrijft welke negatieve effecten het pesten op zijn leven heeft gehad. Hij ontrafelt waarom pesters pesten, benadrukt de cruciale rol van mensen in de omgeving en geeft strategieën voor ouders, leerkrachten én slachtoffers om het pesten een halt toe te roepen.

Het Aspergersyndroom behoort tot de 'autisme-spectrumstoornissen' (ASS) en werd in 1994 toegevoegd aan de ook in Nederland gebruikte DSM-IV ter identificatie van psychische stoornissen.

Het boek houdt het midden tussen een ego-verhaal en een met praktijkvoorbeelden onderbouwde gids voor degenen, die direct of indirect met het fenomeen autisme of Asperger in aanraking komen.

De auteur kreeg in 2004 de diagnose 'Asperger' en belicht op een soms meeslepende, soms zakelijke wijze de perikelen rond dit syndroom vooral vanuit het slachtofferschap van pestgedrag. Door bijvoorbeeld hun lage frustratiedrempel, lichtgelovigheid en slechte signaalverwerking wordt ASS-kinderen groot onrecht aangedaan.

De publicatie beoogt overtuigend onder meer de versterking van de positie van slachtoffers en ouders. Bevat een literatuurlijst en een lijst van aanbevolen boeken, films en websites. Bij voorkeur te gebruiken in combinatie met andere literatuur over het Aspergersyndroom. Geschikt voor leken en professionals voor de omgang met kinderen met het Aspergersyndroom.2 opmerkingen:

flip schrameijer zei

In mijn boek voor het dr Leo Kannerhuis "Samen verder met autisme" (http://www.leokannerhuis.nl/search/apachesolr_search/samen%20verder) komt pesten ook aan de orde: buitenlandse cijfers en impact op de psychologische ontwikkeling.
Bij het bouwen en inrichten van o.a. scholen kan heel wat aan preventie van pesten worden gedaan. Binnenkort op www.architectuur-en-autisme.org. Zie ook @autitecture op twitter

flip schrameijer zei

sorry, de URL was fout, moet zijn: www.architectuur-voor-autisme.org

Zoeken in Bol.com