Google+ Autisme, wat nu..?: Seksualiteitstraining voor autistische jongeren op Curaçao

vrijdag 26 juli 2013

Seksualiteitstraining voor autistische jongeren op Curaçao

Autistische tieners hebben geestelijk misschien een probleem, maar lichamelijk ontwikkelen ze zich op precies dezelfde manier als jongeren zonder een beperking. Stichting Opvoedingsondersteuning aan Kinderen met een Handicap (SOKH) geeft ze daarom speciale seksualiteitstrainingen en doorbreekt hiermee een groot taboe.

Pedagoog Saida Sulvaran: “Een tijdje geleden hadden we hier een jongen die constant aan zijn geslachtsdelen zat en zich overal uitkleedde. Zo iemand moet leren wat ‘hoort’. Wij als professionals kunnen ze daarbij helpen.” Sulvaran werkt al 26 jaar met gehandicapten en is al vijf jaar specialist voor mensen met autisme- en aanverwante stoornissen. “Jongeren met autisme zijn erg op zichzelf gericht en hebben problemen met sociaal gedrag. Wat er dan ook nog eens met hun lichaam gebeurt in de puberteit begrijpen ze vaak totaal niet. Dat kan heel beangstigend zijn voor de jongere en misschien ook voor zijn omgeving.”

Vrouwen kijken
Na de zomervakantie start Saida Sulvaran met voorlichtingslessen voor de zeventien jongens van de 'tuingroep'. Dat is een speciale dagopvang groep van SOKH die jonge volwassenen tussen de 20 en 35 jaar leert tuinieren. Een van die jongens is de zwaar-autistische Angelo (21). Het is een Curaçaose jongen die niet kan praten maar communiceert met zijn gezichtsuitdrukkingen. “Angelo is gek op vrouwen”, vertelt zijn moeder Fatima. “Soms bekijkt hij de vriendinnen van zijn zussen van boven tot onder maar dat dit onbeleefd is snapt hij niet.”

Met thema’s als ‘leer je lichaam kennen’, ‘hou van jezelf’ en ‘hou van je lichaam’ probeert Saida de jongeren omgangsvormen rond seksualiteit bij te brengen en ze weerbaarder te maken. Elke jongen volgt een individueel programma. “Sommige jongens weten al iets meer over seks dan anderen, maar waar de baby’s vandaan komen gaan we niet uitleggen. Dat is echt te lastig”, vertelt de hulpverleenster. ”De jongens kunnen wel leren masturberen. Dat doen we aan de hand van een speciale opwindpop.”
De eerste natte droom van Angelo was volgens zijn moeder een drama voor hem. “Hij zat doodsbang in een hoek van zijn kamer en dacht dat hij in zijn bed had geplast. Bij ons thuis zijn we heel open en ik zie seks niet als iets verkeerds. Daarom heb ik hem zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat er aan de hand was. Maar lastig vond ik het wel.”

Geen tekenlesje
De ouders van Angelo zijn volgens Saida een grote uitzondering. Op de voorlichtingsavond over seksualiteit bij autistische jongeren die de pedagoog ter voorbereiding op de seksualiteitstrainingen gaf, waren slechts vijf van de 17 ouderparen aanwezig. “Voor ouders is het moeilijk om met hun kinderen over seks te praten, laat staan als je kind ook nog gehandicapt is. Het taboe is enorm. Daarom hebben we voor de seksualiteitstrainingen nadrukkelijk de toestemming van de ouders nodig. Het gaat namelijk niet om een tekenklasje.”

Angelo's moeder is in ieder geval enthousiast: “Ik ben heel benieuwd naar de trainingen en naar wat mijn zoon ervan kan leren. Een echte relatie zal hij hoogstwaarschijnlijk nooit krijgen, maar als hij zich iets meer bewust wordt van zijn seksualiteit en hoe er mee om te gaan zijn we al een heel eind.“

Bron: Wereldomroep




Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com