Google+ Autisme, wat nu..?: Meldpunt: verontrustend aantal autistische jongeren geweigerd door Brabantse scholen

zaterdag 6 juli 2013

Meldpunt: verontrustend aantal autistische jongeren geweigerd door Brabantse scholen

Auteur: Ron Vorstermans - Omroep Brabant

EINDHOVEN - Autistische jongeren die door Nederlandse vervolgopleidingen worden geweigerd, kunnen vanaf vrijdag hun verhaal doen bij meldpunt 'Auti-weigerscholen'. Initiatiefnemer Start Foundation stelt dat een korte rondgang langs scholen in Zuidoost-Brabant een verontrustend beeld opleverde.

"Uit een proefje in Zuidoost-Brabant kwamen sowieso al twaalf of dertien gevallen naar voren", aldus Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation. Het meldpunt moet inzicht geven in hoeveel autistische leerlingen die na de middelbare school verder willen studeren, bij vervolgopleidingen voor een gesloten deur staan.

Extra aanpassingen
Met de wet op het passend onderwijs in aantocht lijken veel autisten niet op de school van hun keuze terecht te kunnen. Volgens Start Foundation zijn veel scholen huiverig voor de extra aanpassingen die het onderwijs van hen vergt.

Mbo's, hbo's en universiteiten hebben geen tijd of geld om deze zorgleerlingen extra te begeleiden, zo stelt de organisatie. Voor het middaguur waren de eerste meldingen bij het meldpunt al binnen.

Dion de Kiviet
Start Foundation noemt de 19-jarige Dion de Kievit uit Eindhoven een treffend voorbeeld. Hij heeft autisme, maar wil graag verder studeren om 3D-gamedesigner te worden.

Toen duidelijk werd dat hij een autismeachtergrond heeft, werd hij door de opleiding geweigerd. Dat terwijl alle testresultaten wezen op een talentvolle potentiële student, zo stelt de organistie.

Meldpunt auti-weigerscholen


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com