Google+ Autisme, wat nu..?: Begeleiding op het werk helpt Wajongers met autisme

vrijdag 29 juni 2012

Begeleiding op het werk helpt Wajongers met autisme

Begeleiding op het werk helpt Wajongers met autisme Wajongers met autisme blijven beter aan het werk als zij kwalitatief goede begeleiding krijgen en als de werkgever en de collega's bekend zijn met autisme. Dit blijkt uit onderzoek van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC).

Het onderzoek (pdf) is uitgevoerd door de divisie Sociaal Medische Zaken van UWV, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Wajongers zijn mensen die van jongs af aan arbeidsgehandicapt zijn en onder de Wet Werk en Arbeidsondersteuning JONGgehandicapten (Wet Wajong) vallen (Zie link). Deze mensen nemen een kwetsbare positie in, doordat zij vaak geen werkervaring hebben en omdat de functionele beperkingen meestal al aanwezig zijn voordat zij de arbeidsmarkt betreden.

Circa 8 procent van de Wajongers heeft een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ongeveer 33 procent van deze groep is, ondanks hun handicap, toch aan het werk.

Aanpassingen
De onderzoekers concludeerden dat bij de onderzochte Wajongers verschillende factoren een rol speelden bij het duurzaam aan het werk komen en blijven.

Een van deze factoren is aanpassing op het werk aan de beperkingen die Wajongers met ASS hebben, maar ook kwalitatief goede begeleiding door een professionele jobcoach op het werk speelt een rol.

Meer kennis
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er meer kennis bij de werkgever en collega's over autisme zou moeten zijn. Deze kennis leidt tot meer begrip en ondersteuning op de werkvloer voor de Wajonger met ASS.
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com