Google+ Autisme, wat nu..?: Op vakantie met een kind met Autisme

zaterdag 16 juni 2012

Op vakantie met een kind met Autisme

Een vakantie met een kind met autisme gaat vaak anders. Het begint al met het maken / vertellen van de vakantieplannen. Een kind zonder autisme zal waarschijnlijk enthousiast reageren en er positieve associaties bij hebben. Deze voorpret gaat voor veel kinderen met autisme niet op. Zij overzien zo'n reis niet en hebben vaak veel vragen en zorgen van tevoren. Moet je je kind dit aandoen?

Natuurlijk! Als ouders kun je je kind ondersteunen, gerust stellen en wijzen op de leuke dingen van op vakantie gaan!

Probeer de vragen van je kind te beantwoorden en je kind gerust te stellen. Vaak helpt het al een stuk als een kind zich serieus genomen voelt. Ervaren dat hij of zij er niet alleen voor staat. Als een kind ‘doordraait’ in het vragen stellen en erg onrustig wordt van het bezig zijn met de vakantie, kan het helpen hier grenzen in te stellen. Spreek bijvoorbeeld een tijd af (bijvoorbeeld 15 minuten) waarover jullie het over vakantie hebben en verder dus niet.

Je kind voorbereiden op de vakantie is belangrijk. Een kind wil graag weten waar het aan toe is, dat geldt des te meer voor een kind met autisme. Waar gaan jullie heen? Hoe reizen jullie? Wat verwacht je van je kind en wat zijn leuke dingen voor hem/haar? Maak het echter niet groter of spannender dan het is. Als je bijvoorbeeld te veel benadrukt dat er onbekende mensen zijn en dat alles anders is, vergroot je onbedoeld de spanning.

Vakantietips
Veel is tijdens vakantie anders dan thuis. Dat is soms lastig voor kinderen met autisme. Probeer een aantal dingen vertrouwd te maken voor je kind. Neem wat persoonlijke spulletjes mee (knuffel, kussen, lievelingsbeker etc.) en hou voor je kind belangrijke rituelen aan (bijvoorbeeld het naar bed brengen).

Als je kind moeite heeft zichzelf te vermaken, zorg dan dat er iets te doen is voor je kind. Wissel samen iets doen af met even iets zelf doen. Wees duidelijk in wat je van je kind verwacht. Het helpt vaak iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld: jij gaat nu een kwartier alleen tekenen en daarna gaan we samen zwemmen.

Kinderen met autisme hebben moeite met het verwerken van informatie en prikkels. Zorg daarom ook tijdens de vakantie dat je kind voldoende rust krijgt. Ook kan het helpen een laptop mee te nemen of een (draagbare) spelcomputer met het favoriete spelletje (of film) van je kind. Het kan zich dan op moeilijke, overbelaste of overprikkelde momenten a.h.w. even "terugtrekken"...

Het ene kind kan beter tegen een dagje zwembad dan het andere. Dat kun je als ouder zelf het beste inschatten. Door goed naar de signalen van je kind te luisteren, heeft je kind meer rust en zul je zelf ook meer van je vakantie genieten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wij zijn net 2 weken op vakantie geweest en vantevoren had ik mijn zoon al ongeveer 2 weken voorbereid. Hij stelde veel vragen en ik heb foto's laten zien van de vorige vakantie. Dat stelde hem erg gerust.
Hij heeft zich heerlijk vermaakt! Op momenten dat hij overprikkeld raakte hadden we ook alle tijd voor hem, dat vond hij erg fijn. Zo wil ik elke keer wel op vakantie! ;)

Zoeken in Bol.com