Google+ Autisme, wat nu..?: Anti-vaccinatiedokter ontmaskerd als fraudeur

maandag 11 juni 2012

Anti-vaccinatiedokter ontmaskerd als fraudeur

In 1998 publiceerde de Britse arts Andrew Wakefield een artikel in The Lancet over een verondersteld verband tussen vaccinaties bij kinderen, vooral tegen de bof, mazelen en rode hond, (BMR) en het ontstaan van autisme. Dit artikel heeft veel angst en onrust teweeg gebracht bij ouders van jonge kinderen. Grote groepen ouders weigerden hun kind te laten inenten met als gevolg doorbraakepidemieën van mazelen in Groot Brittannië, de USA en later ook in Europa.

Volgens Dr. Fiona Godlee, hoofdredacteur van de British Medical Journal, is het oorspronkelijke artikel van Wakefield niet zozeer gebaseerd op slechte wetenschap, maar is het gewoon een geval van opzettelijke fraude. Volgens de onderzoeker Brian Deer heeft Wakefield de feiten in de medische aantekeningen van zijn patiënten gewijzigd en daarom valsheid in geschrifte gepleegd. Deze vervalste aantekeningen gebruikte hij om zijn claim van het nieuw gevonden syndroom te onderbouwen: autisme door mazelenvaccinatie.

Wakefield was van plan zijn eigen, zogenaamd veiligere, vaccin op de markt te brengen en wilde zo geld verdienen aan de door zijn artikel ontstane angst voor de klassieke vaccinaties. Daarnaast was hij ook bezig met het ontwikkelen van diagnostische tests en hoopte hij aan het hele project 40 miljoen dollar te verdienen.

Het heeft veel tijd en geld gekost, maar uiteindelijk heeft deugdelijk wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er geen enkel verband is tussen de vaccinaties die (jonge) kinderen krijgen en het ontstaan van autisme.

Nu de waarheid boven tafel is gekomen, heeft The Lancet het artikel van Wakefield ingetrokken, iets wat slechts zelden gebeurt. Hij is schuldig bevonden aan fraude en onethisch handelen bij zijn onderzoek en in 2010 is hij geschorst als arts en mag hij zijn vak niet langer uitoefenen.





Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com