Google+ Autisme, wat nu..?: ADHD en autisme bij meisjes vaker over het hoofd gezien

donderdag 18 oktober 2012

ADHD en autisme bij meisjes vaker over het hoofd gezien

Ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en autisme worden bij meisjes vaak niet tijdig opgemerkt. Daardoor lopen ze groot risico slachtoffer te worden van seksueel misbruik of verslaafd te raken. Prof.dr. Rutger-Jan van der Gaag, hoogleraar Klinische kinder- & jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, pleit voor meer aandacht voor ontwikkelingsstoornissen bij meisjes.

Trauma bij jeugd
Van der Gaag is een van de sprekers op het 29e symposium Jeugd- en gezinsonderzoek dat op 11 oktober 2012 georganiseerd werd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit. Het thema was Trauma bij jeugd.

ADHD en autisme bij meisjes
Ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD worden bij jongens makkelijker herkend dan bij meisjes. Als een meisje verlegen en angstig is denkt men niet meteen aan autisme. Als ze lekker druk is en veel kletst, is dat toch juist gezellig in huis? Ook doorlopen deze meisjes meestal onopgemerkt hun school. Meisjes met ADHD zijn vaak impulsief en neigen soms tot hyperseksueel gedrag. Meisjes met autisme lopen het risico slachtoffer te worden van misbruik. Vaak komen deze meisjes op latere leeftijd terecht in de hulpverlening met etiketten als borderline, verslaving of angststoornissen.

Van der Gaag is begeleider van een langlopend onderzoek naar psychopathologie bij meisjes. De resultaten van het onderzoek waarover hij sprak op het symposium zijn aangeboden aan het tijdschrift Journal of Dual Diagnoses.


Bron: Radboud Universiteit Nijmegen / Balansdigitaal


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com