Google+ Autisme, wat nu..?: I Love Musical' achter de schermen van 'Ben X

zondag 16 september 2012

I Love Musical' achter de schermen van 'Ben X

Zondag 16 september neemt Evy Gruyaert de kijkers in 'I Love Musical' op Eén opnieuw mee achter de schermen van de Vlaamse musicalwereld. Deze keer komt ze alles te weten over 'Ben X', een musical met Leendert De Vis en Jorien Zeevaart in de hoofdrollen.

Evy Gruyaert trekt naar Antwerpen voor de première van 'Ben X', een musical over Ben, een jongen met autisme die vlucht uit de realiteit. Ben wil weg van de pestkoppen, weg van de alledaagse drukte, weg van hier. Hij vlucht naar de virtuele wereld, waar hij geen last heeft van pestkoppen. Hij heeft er zelfs een vriendinnetje, Scarlite. Zij is de enige bij wie hij zich rustig voelt. Samen hebben ze een plan om de pestkoppen aan te pakken: een Endgame.

Evy Gruyaert sprokkelt reacties op de première van Ben X en gunt de kijkers in vier reportages een blik achter de schermen:

Voorgeschiedenis, audities en start
'I Love Musical' blikt terug op de voorgeschiedenis van de musical 'Ben X'. Eerst was 'Ben X' een boek van Nic Balthazar, daarna maakte hij er een theaterstuk en een succesvolle film van. Balthazar vertelt hoe hij op het verhaal gekomen is en hoe hij reageerde toen Frank Van Laecke hem vroeg of hij er een musical van
mocht maken.

Na Balthazars zegen gaat Van Laecke op zoek naar acteurs voor 'Ben X'. De relatief onbekende Leendert De Vis en Jorien Zeevaart kruipen in de huid van Ben X en zijn vriendinnetje Scarlite. 'I Love Musical' was erbij toen de acteurs werden voorgesteld en was ook getuige van de eerste doorleessessie.

Decor
In een tweede reportage laat 'I Love Musical' zien hoe het decor van 'Ben X' tot stand kwam. Dat bestaat uit een gigantische lichtmuur waarop visuals en filmpjes worden geprojecteerd, zoals een fragmentje van een nieuwsuitzending met Wim De Vilder. I love musical volgt stagemanager Koen Beliën, verantwoordelijke van de visuals Frank Dewulf en zijn assistent Tom bij de voorbereidingen.

Muziek
Omdat het erg belangrijk is dat de muziek van Ben X goed is afgestemd op de beelden op de lichtmuur, wordt de muziek niet live gespeeld door een orkest maar op voorhand opgenomen. In de derde reportage laat I love musical zien hoe de muziek tot stand kwam.

Cast
'I Love Musical' volgt de repetities van 'Ben X'. Die vinden niet plaats in een repetitiezaaltje maar op het podium, omdat de cast, de beelden en de muziek perfect op elkaar moeten worden afgestemd. De cast en crew van Ben X vertelt over het verloop van de repetities en over de hindernissen.

'I Love Musical: Ben X', zondag 16 september om 23.15 uur op Eén.

Bron: tv-visie.be
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com