Dat concluderen wetenschappers. En daaruit vloeit voort dat het stellen van de diagnose vergemakkelijkt kan worden: de manier waarop het kind de stem gebruikt zou al een indicatie kunnen zijn dat het autisme heeft.
De wetenschappers gaven 232 kinderen tussen de tien maanden en vier jaar oud een recorder mee. Bijna 1500 dagen lang werden er in totaal meer dan drie miljoen opnames gemaakt. De onderzoekers letten bij het afluisteren van de opnames vooral op twaalf kenmerken in de stem die erop wijzen dat deze zich ontwikkelt.
Lettergreep
De wetenschappers richtten zich met name op de vraag of de kinderen in staat waren om lettergrepen te vormen. Om dat te doen, moeten de kaak en tong namelijk snelle bewegingen maken. Een deel van de kinderen was autistisch en bleek pas veel later dan de gezonde soortgenoten lettergrepen te kunnen vormen.
86 procent
Aan de hand van de stem waren de wetenschappers in 86 procent van alle gevallen in staat om de juiste diagnose te stellen. Dat is volgens de wetenschapper voldoende reden om deze methode te gaan gebruiken. Door naar kinderen te luisteren, kan duidelijk worden of zij wellicht autisme hebben. Wanneer dat vermoeden inderdaad bestaat, kan het kind verder gescreend worden.
Spraak
“Deze technologie kan kinderartsen helpen om kinderen te screenen op autisme en te besluiten of een specialist of volledige diagnose nodig is om deze kinderen te behandelen,” vertelt onderzoeker Steven Warren. Andere wetenschappers zijn iets voorzichtiger en menen dat sommige kinderen zich nu eenmaal wat langzamer ontwikkelen. Dat zou niet direct op autisme wijzen. Vaststaat dat de achterblijvende spraak wel een aanwijzing kan zijn dat een kind autisme heeft.
Wetenschappers zijn al lang gefascineerd door autisme, een aandoening waarbij mensen moeite hebben met communiceren, binden of sociale vaardigheden. Ook obsessieve kenmerken en repetitief gedrag zijn kenmerken van autisme. Het is nu nog lastig om een goede diagnose te stellen en vaak kan dat pas wanneer kinderen al ouder zijn. Behandelen kan dan wel, maar is minder effectief dan wanneer een kind op jonge leeftijd al behandeld wordt. Vandaar dat de wetenschap blijft zoeken naar een betere manier om de diagnose te stellen. Onlangs werd nog bekend dat autisme wellicht in de urine zichtbaar is.
Bronmateriaal: "Voice technology 'could help detect autism'" - News.bbc.co.uk
2 opmerkingen:
Interessant. Maarja, je kunt ook een spraaksstoornis hebben ... waardoor het allemaal niet zo vlotjes verloopt.
En je tongriempje kan vastzitten.
Wordt je ten onrechte voor autist versleten ;-)
ik denk inderdaad dat je voorzichtig moet zijn met labels plakken bij een taalachterstand of afwijking in taalgebruik.
Maar ik heb geleerd dat taal wel een belangrijk onderdeel is. Vak duidt het wel op iets.. dat iets kan heel breed zijn.
Een reactie posten