Google+ Autisme, wat nu..?: april 2012

maandag 30 april 2012

Sporten en bewegen voor kinderen met autisme

Er is maar weinig sport- en beweegaanbod specifiek voor kinderen met autisme, terwijl deze wel speciale begeleiding nodig hebben. Sportservice Midden Nederland doet hier wat aan. In Woerden is in samenwerking met atletiekvereniging Clytoneus een beweegroep gestart. Dit was zo’n succes dat dit een vervolg kreeg bij de Sport- en Judoclub in Breukelen. Sportservice hoopt snel uit te breiden in andere gemeentes.

Beweegcursus
In de beweegcursus staat sporten uiteraard centraal, maar er is ook aandacht voor sociale vaardigheden, zoals omgaan met winst en verlies, samenwerken, elkaar met respect behandelen en de spelregels naleven. De cursus is geschikt voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (niet in combinatie met een verstandelijke beperking).

Structuur
De trainers die voor de groep staan, zijn hier speciaal voor opgeleid. Ze brengen structuur en duidelijkheid aan in de les en creëren een ‘rustige omgeving’ voor de kinderen. Ook wordt de groep bewust klein gehouden en zijn er voldoende begeleiders.

Handboek
Helaas is er niet alleen onvoldoende sport- en beweegaanbod, ook het aantal trainers dat is opgeleid is klein. Daarom ontwikkelt Sportservice Midden Nederland een handboek, waarmee trainers zich kunnen scholen. Dit gebeurt voornamelijk aan de hand van voorbeelden, zowel tekstueel als op video. Als het handboek af is, wordt onder meer op deze website bekend gemaakt.



Meer informatie
Voor meer informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met sportconsulent Judith Meeuwissen van Sportservice Midden Nederland via telefoon: 030-7513840 of 06-12949436, of e-mail: judith.meeuwissen@sportservicemiddennederland.nl.


Koninginnedag (Excuseer de Beeldspraak..!)

Vandaag is het Koninginnedag!

Het hele dorp is oranje en overal zijn activiteiten.
Er wapperen vlaggen en er is een rommelmarkt.
Er klinkt muziek en mensen en gezinnen lopen af en aan door onze staat om zich op het dorpsplein in het feestgewoel te mengen.

Iedereen is in een feeststemming en het dorp gonst van drukte en gezelligheid...

Maar niet voor onze zoon...
Hij sluit zich vandaag op zijn kamer op.
Koptelefoon op zijn hoofd en de hele dag gamen of gitaar spelen.

Vandaag is zijn vertrouwde en veilige (dorps-)omgeving namelijk opeens veranderd in een kakofonie van onvoorspelbaarheid, lawaai en bedreigende gebeurtenissen, waar voor hem geen touw aan vast te knopen is.
Heel zijn wereld staat op zijn kop.

Wekenlang heeft hij opgezien tegen de feestelijke "oudhollandse spelletjesmiddag", waar alle andere schoolkinderen uit het dorp, gierend van de pret, met elkaar zaklopen, hinkelen, koekhappen, tollen en blindemannetje spelen.

De voorbereidingen alleen al.
Terwijl andere kinderen wekenlang voorpret hadden en er onder de leiding van hun leerkrachten opgewonden mee bezig waren, was dit voor hem allemaal veel te druk en verwarrend.

Hij sliep slecht en had buikpijn, trok zich angstig terug en zonderde zich af.

Één brok feest en gezelligheid in Nederland vandaag...

Maar niet voor onze zoon...




zondag 29 april 2012

Picto Selector instructiefilms

Picto Selector is een Windows programma dat geschreven is om gemakkelijk Picto's te selecteren en af te drukken.

Martijn vd Kooij, de ontwikkelaar van Picto Selector, heeft een aantal instructiefilms geplaatst op Youtube.



De films zijn hier te vinden.

Picto-Selector website





Andere organisatie in autistisch brein

Het hersengebruik van autistische mensen verschilt van dat van andere mensen. Ruim 15 jaar onderzoek aan de University of Montreal toont dit verschil aan en verklaart de bijzondere vaardigheden van autisten zoals het tot in detail onthouden en beschrijven van voorwerpen.

Het onderzoek laat zien dat het autistische brein anders is georganiseerd. Het gebied achterin de hersenen dat visuele informatie verwerkt, is sterk ontwikkeld.

Andere gedeeltes van de hersenen zijn minder actief. Zo hebben autisten vaak een mindere hersencapaciteit voor taken als plannen maken en beslissingen nemen. Ook het interpreteren van bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen is vaak lastig.

Beter begrip
Volgens de onderzoekers leiden de resultaten van het onderzoek tot een beter begrip van de aandoening. Laurent Mottron geeft aan dat er vaak wordt gedacht dat er bij autisme sprake is van een ongeorganiseerd brein. "Dit onderzoek laat juist zien dat er sprake is van een andere organisatie van de hersenen."

Autisme is dus niet simpelweg een stoornis, maar kan ook worden geassocieerd met specifieke vaardigheden. Juist doordat we bekend zijn met de sterke en zwakke punten van autisme, kunnen we de behoeftes van patiënten beter begrijpen. "En nog veel belangrijker hun potentie vergroten..."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Human Brain Mapping.

zaterdag 28 april 2012

Doe-Kijk-Luister-Zeg

Communicatieve Interventies Voor Kinderen Met Autisme

Deze publicatie is opgebouwd rond een uitgebreid onderzoeksinstrument, met daarbij honderden creatieve ideeën om aan de slag te gaan rond sociaal-communicatieve leerdoelen. De vele achtergrondinformatie over perspectieven binnen autisme en de concrete richtlijnen voor het ontwikkelen en toepassen van leerdoelen maken dat dit boek een goed evenwicht biedt tussen theorie en praktijk.

Het onderzoeksinstrument, ‘The Assessment of Social and Communication Skills for Children with Autism’, bevat een set vragenlijsten die begeleiders in staat stellen om een gedetailleerd profiel op te stellen van de vaardigheden van het autistische kind in meer dan 100 subvaardigheden rond sociale en communicatieve vaardigheden, om van daar uit een gericht interventieplan op te stellen.

Bij elke subvaardigheid hoort een activiteitenfiche met specifieke richtlijnen om geïndividualiseerde leerdoelen op te stellen rond o.a. wederkerigheid, imitatie, sociaal spel, groepsvaardigheden en sociale communicatie.

De voorgestelde leeractiviteiten kunnen zowel thuis als op school nuttig zijn, en zijn zo opgesteld dat ze individueel aangepast kunnen worden aan de noden en mogelijkheden van elk kind afzonderlijk.

Doe-Kijk-Luister-Zeg bevat ook eenvoudig te gebruiken observatieformulieren die helpen om de vooruitgang van het kind in kaart te brengen.

Dr. Kathleen Quill geeft trainingen en seminars in meer dan 20 landen. Haar werk spitst zich toe op het integreren van gedrags- en ontwikkelingstherapie, waarbij ze innovatieve oplossingen ontwikkelt om de de kloof te dichten tussen wetenschappelijk onderzoek en dagelijkse praktijk.



donderdag 26 april 2012

ADHD, wat nu..?: Uw brein is een regenwoud

ADHD, wat nu..?: Uw brein is een regenwoud: Van mensen met aandoeningen als een aandachtstekortstoornis, autisme of dyslexie wordt automatisch gezegd dat ze een 'beperking' hebben. Maa...

dinsdag 24 april 2012

Chaos Met Autisme en andere boeken van Sigrid Landman

Ruim twee jaar na het verschijnen van Moederen met autisme is er van haar rustige leven niets meer over. Sigrid Landman werkt in de thuiszorg, geeft lezingen, schrijft haar vingers blauw, droomt van een bestseller en bestiert haar geheel autistische gezin. Drieendertig columns vormen het langverwachte vervolg op haar succesvolle debuut. Deze vrouw met een missie laat zien dat je ondanks beperkingen een goed leven kunt leiden. Arie van der Veer heeft het voorwoord geschreven.

In 2009 publiceerde de auteur haar eerste autobiografisch boek ('Moederen met autisme')* over haar ervaringen als vrouw met het Asperger-syndroom, een vorm van autisme die vooral bij mannen voorkomt. Twee jaar later verschijnt haar nieuwe boek dat ook volledig autobiografisch is. In concreto zijn het 33 columns die een goed herkenbaar beeld geven van haar ervaringen met haar negenjarige, eveneens autistische dochter Kim.

Enerzijds zijn het de soms 'merkwaardige' buien die Kim vertoont in relatie met haar omgeving in een Nederlands dorp, anderzijds zijn het bespiegelingen omtrent haar eigen jeugd en haar huwelijk. Lezers worden geconfronteerd met talrijke voorbeelden uit het leven gegrepen van deze 'onzichtbare rolstoel' die betrokkenen telkens weer ervaren bij omstanders. De auteur treedt via diverse media op als pleitbezorger voor gelijkgestemde lotgenoten en krijgt hierbij veel respons van lezers en toehoorders.

Landman heeft een geheel autistisch gezin en slaagt erin de lezer mee te voeren naar ongekende hoogte- en dieptepunten.



maandag 23 april 2012

Autisme Sportief organiseert expeditiereis naar Nepal

Zwolle - De Zwolse Stichting Autisme Sportief geeft 30 geïnteresseerde enthousiastelingen de kans een unieke onvergetelijke herinnering te laten beleven door een expeditiereis naar Nepal te organiseren in mei 2013.

Naast de trek naar de Mount Everest Base Camp hebben deelnemers ook de mogelijkheid op mee te doen aan de Mount Everest Marathon, de hoogste Marathon ter wereld. Op woensdag 9 mei 2012 vindt een informatieavond plaats voor belangstellenden. Autisme Sportief wil met het organiseren van deze reis niet alleen de eigen stichting onder de aandacht brengen, maar ondersteunt ook AutismeCare in Kathmandu. AutismeCare is de enige organisatie in Nepal die zich inzet voor kinderen met autisme.

Reisprogramma
Op 11 mei 2013 vertrekt een groep met 30 deelnemers voor een 24 daagse reis door het Himalaya gebied. Na aankomst in Nepal brengt de groep twee dagen door in Kathmandu. Op 15 mei start de zogenaamde oude expeditie route. Het eerste deel van de reis begint in Jiri en voert de deelnemers over verschillende passen, onder andere de Lamjura pas (3.530 meter) en Trakshindo pas (3.071 meter). Vervolgens stijgt het laatste gedeelte naar Namche. Via Tengboche (3.860 meter), Dingboche en Lobuche komt de groep op 27 mei 2013 aan in Mount Everest Base Camp op 5360 meter hoogte.

Tijdens de reis worden rust en acclimatiseringdagen ingebouwd. Zo went men aan de hoogte en het voorkomt hoogteziekte. Tijdens deze rustdagen heeft men ook de gelegenheid om bezienswaardigheden te bezoeken. In het Base Camp kan men kiezen voor de optie om op 28 mei 2013 in 2 dagen terug te wandelen naar Namche.

De andere mogelijkheid is dat men na een rustdag op 29 mei 2013 mee doet aan de hoogste marathon ter wereld, de Mount Everest Marathon. Op 3 juni 2013 vliegt de groep vanuit Kathmandu, Nepal terug naar Nederland met onvergetelijke ervaringen en herinneringen.

Begeleiding
De expeditie wordt geleid door Neil Cottam en Wilco Voulon, die beiden deze tocht in februari 2012 maakten. In Nepal wordt de groep vergezeld door een Nepalese gids en tolk. Deelnemers worden naar aanloop van de reis op alle mogelijke manieren voorbereid en ondersteund.

Informatieavond
Voor belangstellenden organiseert AutismeSportief op woensdagavond 9 mei van 19.30 tot 21:00 uur een informatieavond. Op deze avond wordt uitgebreid verteld over het programma. Ook kan je vragen stellen over de reis. De bijeenkomst is bij Samen, Nieuwe Markt 1a te Zwolle.

Kijk voor meer informatie en het uitgebreide programma van de reis op www.autismesportiefmounteverestteam.nl.

vrijdag 20 april 2012

Bewoond Eiland

"Ik verlang naar een bestseller, veel lezingen en media aandacht, maar misschien is dat helemaal niet goed voor me. Kan ik zoveel prikkels wel aan?"

"Overprikkeling gaat over. Na een nacht goed slapen ga ik weer fluitend door het leven, op naar het volgende hooi, waar ik teveel van op mijn vork ga nemen."

"Sigrid Landman is een schrijfster met zeer veel talent. Juist door haar unieke zijn is ze heel innemend. Met haar gedrevenheid, eerlijkheid en droge humor kan ze de lezer en toehoorder in één adem boeien, laten lachen en ontroeren."

Colette de Bruin, gedragsdeskundige autisme

Sigrid Landman (1968) heeft een geheel autistisch gezin. Ze schrijft in haar vierde boek over de donkere kant van autisme en gunt de lezer een voorproefje van haar roman.



woensdag 18 april 2012

Zelfstandig Wonen Met Autisme

Hoe doe je dat..?

Voor veel jonge mensen is zelfstandig gaan wonen een grote stap. Vooral voor jongeren en (jong) volwasssenen met autisme kan het veel vragen oproepen.

In deze gids komen veel praktische onderwerpen aan de orde die betrekking hebben op zelfstandig wonen zoals woonruimte zoeken, verhuizen, geldzaken, schoonmaken, voeding en koken, boodschappen doen etc.

Stap voor stap nemen de auteurs de nog onervaren zelfstandige mee langs de valkuilen en maken hem en haar op een prettige manier wegwijs in het huishouden en alles wat geregeld moet worden op administratief gebied. De onderwerpen varieren van het drogen van de was, je inschrijven bij de gemeente, het beheren van je bankzaken tot strijkinstructies.

Katja Stil en Renske Castricum begeleiden jonge mensen met autisme op weg naar zelfstandig wonen en noteerden alle praktische zaken die ze tegenkwamen. De inhoud van deze gids is gebaseerd op hun ervaringen.

Op simpele, praktische en duidelijke wijze geeft deze hulpgids (speciaal gemaakt voor - jonge - mensen met autisme of een andere beperking, maar ook geschikt voor jong-volwassenen die moeite hebben met het structureren en voeren van hun huishouden) antwoord op tal van praktische vragen over bijvoorbeeld voor het eerst zelfstandig gaan wonen, verhuizen, geldzaken, administratie, schoonmaken, de was, voeding en koken, boodschappen doen, bezoek ontvangen.

Hierbij worden bovendien handige tips, voorbeelden en overzichten gegeven. Aldus is het een praktijkgericht, echt 'doe-boek': alles is in logische volgorde stapsgewijs weergegeven en de gebruiker hoeft deze stappen slechts klakkeloos te volgen. Waar nodig wordt de informatie nog 'onderstreept' door overzichtelijke schema's en gemarkeerde tekst.

Alle informatie is actueel; hierbij wordt regelmatig verwezen naar - telefonische, schriftelijke of digitale - informatiebronnen. Veel ruimte is gelaten voor eigen aantekeningen. De informatie is goed afgerond en uitgewerkt. Derhalve wordt met dit boekje op uitstekende wijze voorzien in noodzakelijke kennis voor de doelgroep, maar ook voor beleiders en hulpverleners.



Uitleg In Beeld Psycho-Educatie Ass Geef Me De 5 (Nieuwe uitgave..!)

Visuele ondersteuning bij uitleg van Autisme Spectrum Stoornissen.

Deze map dient als visuele ondersteuning aan ieder die uitleg geeft over autisme aan de hand van de methodiek "Geef me de 5" Het formaat is A4. Deze uitgave is aangepast aan de nieuwste inzichten. De 32 pagina's zijn in kleur en gelamineerd.




Onderdeel van de serie boeken over de succesvolle methodiek "Geef me de 5" van Colette de Bruin.





woensdag 11 april 2012

Eetproblemen bij Autisme

Op 19 november 2009 namen ruim 65 consulenten, casemanagers en andere zorgprofessionals deel aan de expertmeeting over ‘Eetproblemen bij mensen met autisme’. De eetproblemen waar ouders of naasten van mensen met autisme mee te maken krijgen zijn vaak zeer divers en complex. Voor iemand met autisme is eten op zich al een complexe bezigheid. In consultaties komt het CCE deze problematiek ook tegen. Daarom is het CCE onlangs samen met de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) een pilot gestart om te komen tot een speciaal expertiseteam voor mensen met een ernstige eetstoornis en andere complexe problematiek. Over eetproblemen bij mensen met autisme is nog weinig gepubliceerd. Daarom biedt het programma van de expertmeeting vooral veel ervaringen uit de praktijk.

Autisme en eetstoornissen: complexe problematiek
Audrey Mol werkt als GZ-psycholoog bij Centrum Autisme in Leiden. Steeds vaker krijgt zij te maken met complexe problematiek bij autisme en eetstoornissen. Zij maakt het onderscheid tussen enerzijds autisme en (autismespecifieke) eetproblematiek en anderzijds autisme en een eetstoornis. Bij autisme en (autismespecifieke) eetproblematiek kom je in de klinische praktijk bijvoorbeeld ‘moeilijke eters’ tegen. Zij kunnen problemen hebben met de prikkelverwerking, zoals moeite met kauwen en doorslikken of problemen met textuur. Denk bijvoorbeeld aan “stukjes in de yoghurt” en “het knispergeluid van ijsbergsla in de hersenen”. Ook kan sprake zijn van stereotiepe patronen, zoals een rigide toepassing van de Schijf van Vijf. Daarnaast kunnen problemen zich voordoen op het gebied van sociale interactie en communicatie. Een eetritueel wordt dan bijvoorbeeld niet gezien als sociaal contact. Uit onderzoek bij kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS)[1] blijkt dat 60 tot 70% van deze kinderen ‘moeilijke eters’ zijn; zij hebben een sterke voorkeur of afkeur voor bepaald voedsel. 54% van hen heeft typische eetgewoonten. Slechts 7% van de kinderen ervaart dit als ‘eetprobleem’. Verder blijkt uit het onderzoek dat eetproblemen de gezinsbelasting vergroten.

In de klinische praktijk zijn er ook voorbeelden van autisme in combinatie met een eetstoornis als Anorexia Nervosa (AN). Uit case studies blijkt dat AN kan ontstaan na een (letterlijk genomen) opmerking. Zo is er een voorbeeld bekend van een 16-jarig meisje met autisme dat acuut stopte met eten nadat de groenteman een opmerking had gemaakt over haar buikje. Uit literatuur blijkt bijvoorbeeld ook dat mensen met autisme en AN ernstige problemen hebben in de sociale interactie.

Tot slot gaat Audrey Mol in op de behandeling en interventies bij mensen met autisme en eetproblematiek/eetstoornis. Er wordt een gestructureerde analyse gemaakt van de ‘binnenwereld’ van de betrokken persoon om deze te begrijpen en van daaruit interventies in te zetten. Het is de kunst om goed te luisteren en het eigen referentiekader los te laten door in de huid van de cliënt te kruipen. Specialistische kennis van autisme is daarbij noodzakelijk. Volgens Audrey Mol zijn de belangrijkste elementen voor de aanpak van autisme en eetstoornissen ‘evidence-based’ en ‘experience-based’ handelen en creativiteit.

Moeilijkheden en mogelijkheden van reguliere interventiemethoden
Sylvia Rasenberg, GZ-psycholoog en orthopedagoog, en Jacqueline Heeren, ouder/kind begeleider, zijn werkzaam bij De Hondsberg (Koraal Groep) in Oisterwijk. Dit is een observatiecentrum en behandelinstituut voor kinderen tot 20 jaar met een verstandelijke beperking. Ook hier krijgen zij steeds meer vragen over eetstoornissen. De behandeling van eetproblemen vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Een hulpmiddel daarbij is het Happy Weight Stippenplan. Dit plan is gebaseerd op het verkeerslicht. Elke stip heeft een waarde van 25 kilocalorieën. De cliënt krijgt een advies over hoeveel stippen hij of zij per dag mag gebruiken en kan dat zelf invullen op de Stippenkaart (= gevisualiseerd dagmenu). Groene stippen zijn gezonde producten en oranje stippen zijn minder gezonde producten. De rode stip ontbreekt omdat je alles mag eten, maar met mate. Dit stippenplan zorgt er voor dat specifieke groepen zoals kinderen met autisme bewuster omgaat met eten en drinken.

Tijdens de presentatie komt een casus aan de orde van een autistische moeder met een zeer selectief etende zoon. Hieruit blijkt dat eetproblemen bij autisme vragen om specialistische zorg op maat. Zoon André is 9 jaar en heeft een normaal IQ. Hij heeft PDD NOS en al een paar jaar gedrags- en eetproblemen. Waarschijnlijk zijn deze problemen ontstaan na het vertrek van vader uit het gezin. Het eetpatroon van André is zeer eenzijdig en bestaat uit zes producten. Autisme zit in de familie. Zowel moeder als opa zijn autistisch en moeder heeft vroeger eetproblemen gehad. Voor behandeling wil André niet naar De Hondsberg. Daarom is hij onder deskundige begeleiding thuis gestart met het leren eten van gevarieerd voedsel. Belangrijk is dat het negatieve patroon thuis wordt doorbroken. De oma van André speelt daarin een belangrijke rol, mede door haar rol als ervaringsdeskundige. Zij komt bij André thuis koken en eten met de kinderen. Moeder eet op een later tijdstip. Resultaat is dat André na drie maanden vijf soorten groenten eet. Oma maakt mihoen klaar en voegt daaraan flinterdunne stukjes groenten toe. De valkuil in de behandeling is dat de hulpverlening te snel stopt waardoor André weer in zijn oude eetpatroon vervalt. Voorwaarde is dat hulpverleners langere tijd betrokken blijven totdat het eetpatroon echt is veranderd.

“In de zomer eet ik geen brood, want dat doe ik alleen op school”
Marjolein Willemsen, logopediste bij Zozijn en consulent CCE, en Jannie van Lenthe, coördinator bij het CCE, presenteren de casus van Nick aan de hand van videobeelden. Nick is een jongen van 18 jaar met autisme en eetstoornissen. Hij heeft nooit de overgang kunnen maken van babyvoeding naar vast voedsel. Nadat alles al is geprobeerd, wordt Nick aangemeld bij het CCE. De consultatie via het CCE start met uitvoerig onderzoek naar zijn prikkelverwerking ofwel sensorische integratie (SI). Daaruit blijkt dat hij heel gevoelig is voor prikkels zoals geluid, sterke geuren en smaken. Uit observaties komt naar voren dat zijn eetpatroon vooral bestaat uit babyvoeding, yoghurt en soepstengels. Het advies van het CCE luidt dat bij voeding vooral gekeken moet worden naar textuur, smaak en temperatuur van het eten. Daarnaast zijn veiligheid en vaste routines belangrijk. De omgeving van Nick kun je veilig maken door duidelijk te maken wat er gaat gebeuren en in welke volgorde de handelingen plaatsvinden. Verder zal eten voor Nick altijd een taak zijn. Het zal nooit iets gezelligs voor hem worden. Autisme is de primaire insteek van de behandeling. Het eetpatroon van Nick is nog niet veel veranderd. Maar de druk is van het eten af, waardoor het minder beladen voor hem is. Hij eet volgens een vast stramien en in een veilige omgeving. Resultaat is dat hij steeds zelfstandiger eet en ook vaker deelneemt aan activiteiten zoals een barbecue of kerstdiner. Daarmee is de kwaliteit van het leven van Nick verbeterd.

Autisme en communicatie aan de eettafel
Annemarie Broekhoven is logopediste bij Baalderborg en productontwikkelaar Trimedion. Zij werkt veel met kinderen die een verstandelijke en lichamelijke beperking hebben. Haar presentatie start zij met een smaakproef onder vrijwilligers uit de zaal. In de praktijk ervaart zij dat eten vaak belastend is voor kinderen met autisme. Zij hebben soms bijzondere ervaringen met eten. Bijvoorbeeld: “Een chocoladeletter is niet om te eten, want dat doe je niet met letters. En ook pepernoten eet je niet, want noten zijn veel te hard om te eten”.

Annemarie Broekhoven geeft aan dat de samenwerking in een Multidisciplinair Diagnostisch Team (MDT) van belang is bij de aanpak van eetproblemen. Logopedist, diëtist, ouders en begeleiders werken nauw met elkaar samen. Eetproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een sensorisch probleem, zoals met smaak. Bijvoorbeeld als iemand alleen eet als er overal appelmoes doorheen zit. Ook kan het gebeuren dat iemand het smakken van anderen niet kan verdragen. Daarnaast kan er een betekenisverleningsprobleem zijn. De context van het eten is bepalend of een situatie veilig is. Daarom kost het soms tijd om iets te veranderen in de eetsituatie, zoals extra beleg toevoegen aan een maaltijd. Ook de communicatie aan tafel kan problemen opleveren. Daardoor kan een bedreigende of chaotische situatie ontstaan.

Bij de aanpak van eetproblemen is het belangrijk om af te spreken wie wat doet voor, tijdens en na het eten. Voor het eten moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wat de taak is en hoe die moet worden uitgevoerd. Tijdens het eten is het van belang om te weten wie waar zit aan tafel, hoe de structuur op tafel is en welke mensen er bij zijn. Ook na het eten is het belangrijk om te weten hoe de taakverdeling is en wie bijvoorbeeld zorgt voor begeleiding naar de werkplek of speelhoek.

Training van begeleiders is nodig om daar goed mee om te leren gaan. Hulpmiddelen kunnen helpen om de situatie te verbeteren. Bijvoorbeeld door beleg in schaaltjes te doen met een lepel erbij. Een draaiplateau voor beleg is overzichtelijk op tafel. Ook een speciaal vakkenbord of placemat waarop staat wat waar komt te staan, kan voor meer rust aan tafel zorgen. Annemarie Broekhoven eindigt haar presentatie met de conclusie dat ieder mens met autisme uniek is. Haar devies is afstappen van je eigen normen en waarden en denkpatroon en samen met anderen oplossingen bedenken voor eetproblemen.
Website Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE)

zondag 8 april 2012

Autisme-ondernemer Thorkil Sonne

Door: Carmel Wroth | ODE-Magazine

De Deense ondernemer Thorkil Sonne laat zich inspireren door een onorthodox idee: wat veelal als een handicap wordt beschouwd, kan juist een voordeel zijn. Na vele jaren ervaring als manager voor technologie in de telecomsector kwam zijn leven op zijn kop te staan, toen bij zijn jongste zoon in 1999 een stoornis uit het autismespectrum werd geconstateerd. Sonne las dat autisten door hun tekort aan sociale vaardigheden en flexibiliteit zelden een vaste baan krijgen. In één rapport stond zelfs dat slechts zes procent van de mensen met autisme of het syndroom van Asperger een baan vindt. ‘De literatuur staat bol van dingen die niet mogelijk zijn’, stelt Sonne. Maar hij weigerde een dergelijke toekomst voor zijn zoon te accepteren.

Hij richtte een bedrijf op dat mensen als zijn zoon moest aannemen, ze goed moest betalen en winst zou maken. ‘Het was mijn bedoeling autistische eigenschappen om te zetten in een concurrentievoordeel’, vertelt hij. Zijn bedrijf, dat hij in 2004 financierde met een tweede hypotheek op zijn huis, heet Specialisterne (‘Specialisten’). De unieke kenmerken van mensen met autismespectrum-stoornissen zoals concentratievermogen, een hoge tolerantie voor herhalende handelingen en een uitstekend geheugen, beantwoorden aan dringende behoeften in de technologie voor het testen van software en games.

Sonne legt uit dat hij op het idee voor Specialisterne kwam toen hij zag dat zijn zoon op zijn zevende een bijzonder oog voor herinnering en detail had, waardoor hij een ingewikkelde grafiek uit een atlas uit zijn hoofd kon natekenen. Hij besefte dat zo iemand bij uitstek geschikt kon zijn om software te testen, terwijl de meeste andere mensen dat saai vinden en fouten vaak over het hoofd zien. De jongen had ook een grote voorliefde voor LEGO. Sonne kwam op het idee dat je met het technisch meest ingewikkelde speelgoed van LEGO potentië le werknemers met dezelfde stoornis kon testen en opleiden.

Op dit moment heeft Sonne bijna veertig ervaren adviseurs in dienst met een of andere vorm van autisme. Hoewel ze hyperintelligent zijn, konden ze geen baan krijgen. Nu heeft hij software- en gameproducenten als Microsoft, Oracle en LEGO als klant. Binnenkort opent het bedrijf een dochteronderneming in Schotland.

Sonne is blij met het succes, maar het is nog maar het begin van wat hij hoopt te bereiken. Hij wil behalve die ene procent van de wereldbevolking met een autismespectrum-stoornis ook andere mensen aanspreken met ‘een onzichtbare handicap die hen belet al hun mogelijkheden’ in hun werk te ontplooien, bijvoorbeeld mensen met ADHD. Speciaal opgeleide managers scheppen voor de adviseurs van Specialisterne de gestructureerde werkomgeving waarin ze het productiefst zijn. Sonne is van mening dat deze benadering als voorbeeld kan dienen voor andere bedrijven ‘om mensen aan te nemen die niet overeenkomen met het standaardprofiel in personeelsadvertenties’.

Met zijn bedrijf en visie heeft hij erkenning gekregen als een baanbrekend sociaal ondernemer die met behulp van marktfactoren een gemarginaliseerde groep helpt. Robert Austin, hoogleraar aan de Harvard Business School, gebruikt het verhaal van Specialisterne voor zijn colleges. ‘In zo’n bedrijf worden de traditionele opvattingen over bedrijfsvoering opgerekt’, stelt hij. Hij noemt het een succes als sociale onderneming, maar ook als een verlicht nieuw managementmodel. ‘Je moet de omgeving scheppen waarin je werknemers het productiefst zijn en die is niet altijd dezelfde’, legt hij uit. ‘In de IT-industrie barst het van de mensen die een beetje anders zijn, en voor de IT-manager is het een uitdaging om het beste te halen uit mensen die een speciale behandeling behoeven.’

Vorig jaar heeft Sonne een stichting opgezet om zijn sociale bedrijfsmodel voor het in dienst nemen van gehandicapte bevolkingsgroepen te verspreiden. Zijn doel: hulp aan een miljoen ‘specialisten’, zijn naam voor autistische mensen en mensen met andere stoornissen of persoonlijkheidskenmerken waardoor ze niet gemakkelijk een plaats zullen vinden in de moderne werkomgeving. Die droom is deels geïnspireerd op het boek The Power of Unreasonable People van John Elkington en Pamela Hartigan. ‘Ik ging mezelf zien als een onredelijk iemand die de dingen niet accepteert zoals ze zijn, maar probeert de wereld te veranderen’, zegt hij. ‘Dat heeft me de moed gegeven om mezelf hogere doelen te stellen.’




woensdag 4 april 2012

Handboek autismespectrumstoornissen en verstandelijke beperking

Ontwikkelingsstoornis en ontwikkelingstekort...

De twee meest ingrijpende, vroegkinderlijke ontwikkelingsstoornissen zijn autisme en verstandelijke beperking. Bovendien gaan ze niet zelden samen.

Dit up-to-date handboek geeft een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de etiologie, de prevalentie, de differentiaaldiagnostiek, de specifieke problemen en de vereiste bejegening en opvang. Het is een onmisbaar naslagwerk voor iedere gedragswetenschapper, arts of andere gespecialiseerde professional werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie, de zorg voor verstandelijk gehandicapten, het speciaal onderwijs of de jeugdzorg.

Dr. D.W. Kraijer is klinisch psycholoog-orthopedagoog en verbonden aan de Stichting Hendrik van Boeijen te Assen en het Academisch Centrum Kinder- & Jeugdpsychiatrie te Groningen.




Verwante uitgaven:

zondag 1 april 2012

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been. Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd.

Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.

De eenzaamheid van de priemgetallen is het aangrijpende verhaal van een bijzondere vriendschap dat de lezer vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt, en een grandioos debuut waarmee Paolo Giordano blijk geeft van een scherp inzicht in de complexe menselijke psyche.

Alice is een jong meisje dat door haar ouders verplicht wordt om te gaan skien. Zij haat het, breekt een been en komt naast de piste terecht. Zij draagt er haar hele leven de gevolgen van. Mattia is een hoogbegaafde jongen, die een zwakzinnige zus heeft. Om niet af te gaan op een feestje van vrienden laat hij haar alleen achter in het park. Zij verdwijnt en zal nooit teruggevonden worden.

Dit is het voorspel van deze Bildungsroman van Alice en Mattia. We volgen hen als kind, als puber, als volwassene. Ze zijn tot elkaar aangetrokken, zoals tweelingpriemgetallen (11 en 13, 17 en 19 enz.), maar ze slagen zij er niet in om echt in contact met elkaar te komen. De twee jongeren zijn elk met hun eigen problemen bezig. Voor hun angsten is er geen oplossing, omdat ze niet in staat zijn de realiteit te aanvaarden zoals ze is.

Mattia ontpopt zich als een geniale wiskundige met autistische trekken, maar we behoeven niet bevreesd te zijn voor een stereotype schets van een autist. Mattia’s voorkeur voor getallen toont Giordano subtiel, bijvoorbeeld als Mattia een briefje krijgt met een telefoonnummer erop:

“Mattia keek naar het briefje waar alleen een naam op stond en een rijtje getallen, vooral oneven getallen.” (p. 267)

Het einde van het boek is weinig idyllisch, ja zelfs beangstigend. Deze debuutroman van de Italiaanse fysicus (1982) was een schot in de roos; hij won er in 2008 de belangrijkste Italiaanse literaire prijs mee, de Premio Strega. Een klein meesterwerk. Normale druk.

Ëén van de onderstaande uitgaven wordt geleverd met dvd van de redelijk goed ontvangen verfilming (met een afwijkend einde) uit 2010 met Isabella Rossellini. Vanaf ca. 17 jaar.



Zoeken in Bol.com