Google+ Autisme, wat nu..?: Premier Ruttte reageert op waarschuwing NVA (met commentaar)

zondag 13 januari 2013

Premier Ruttte reageert op waarschuwing NVA (met commentaar)

In antwoord op de brief die de Nederlandse Vereniging voor Autisme onlangs naar premier Mark Rutte stuurde, naar aanleiding van herhaald misplaatst gebruik van de term "autistisch" heeft deze per brief laten weten dat het "geenszins zijn bedoeling is om met zijn woordkeuze mensen met autisme te beledigen of anderszins in een onjuist daglicht te plaatsen".

Klik hier voor de brief van de premier.

De NVA zal extra scherp blijven letten op onjuiste, voorbarige of wetenschappelijk niet onderbouwde verwijzingen naar de stoornis autisme, in welke contekst en door wie dan ook.

Voorbeeldbrief aan de media
De NVA heeft een standaardbrief gemaakt die u kunt sturen naar media die de term autisme volgens u verkeerd gebruiken. De blauwe tekstdelen kunt u zelf invullen en toespitsen op het betreffende bericht. U kunt deze voorbeeldbrief hier downloaden.Commentaar en oproep Autisme, wat nu..?:
In zijn brief zegt de minister-president dat het "geenszins zijn bedoeling is om mensen met autisme te beledigen of in een onjuist daglicht te plaatsen".

Dat is natuurlijk heel mooi van hem, maar hij biedt daarmee nog altijd GEEN excuses aan voor het feit dat hij deze uitspraken heeft gedaan!  

Het zou hetzelfde zijn als ik iemand een bloedneus zou slaan en dan bij wijze van "excuus" liet weten dat het niet mijn bedoeling was geweest dat hij de bijbehorende pijn zou voelen...

In feite geeft de minister-president zichzelf hiermee een vrijbrief om over wie of wat dan ook, om het even wat te mogen blijven zeggen. Achteraf laat hij dan één of andere stagiaire communicatiewetenschappen of politicologie een standaard briefje versturen en hij is er weer van af.

Voor mij kunnen dit soort (publieke) uitspraken op geen enkele manier door de beugel. Zeker niet voor iemand met een dergelijke (voorbeeld) functie en (inter)nationale invloed. 

Ik roep minister-president Mark Rutte dan ook op om voor deze publieke en persoonlijke misser, ook publieke en persoonlijke excuses te maken aan de grote groep mensen die hij hiermee heeft gekwetst. En ik roep de Nederlandse Vereniging Autisme op om vooral GEEN genoegen te nemen met dit nietsbetekenende kladje en van de minister-president een PUBLIEK en PERSOONLIJK excuus te verlangen! 


1 opmerking:

Anoniem zei

Gezien de recente ontwikkelingen rond de "minder Marokkanen" kwestie: vul voor autist/autistisch eens Marokkaan in. In feite is wat Rutte zegt dus strafbaar als groepsbelediging o.b.v. art 137c Wetboek v. Strafrecht.
Die excuses zijn er nooit gekomen. Tijd om aangifte te doen?

Zoeken in Bol.com