Google+ Autisme, wat nu..?: Website Participate!

donderdag 17 januari 2013

Website Participate!

Op herhaald verzoek van Participate vzw wil ik hen graag de gelegenheid bieden om jullie via dit blog hun website voor te stellen: 


Beste,

Met de website www.Participate-autisme.be willen we een gemakkelijk toegankelijke plek bieden waar ouders van een kind met autisme de antwoorden op hun vragen kunnen vinden.

De vzw Participate! stelt zich tot doel de levenskwaliteit van mensen met autisme en hun netwerk te verbeteren door informatie over autisme te verstrekken, door een website en hulpmiddelen te ontwikkelen en door sensibilisering. Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden kan je meer dan 3 uur video’s bekijken. Ouders, kinderen en volwassenen met autisme tonen hoe ze een probleem aanpakken, welke hulpmiddelen ze gebruiken en wat de resultaten van hun inspanningen zijn. Het motiveert en stimuleert om zelf dingen uit te proberen. Het brengt ouders op ideeën of het bevestigt hen wanneer ze onterecht aan hun aanpak twijfelen. Wat aanvankelijk moeilijk is, wordt een verhaal van mogelijkheden en vooruitgang. De informatie, getuigenissen, voorbeelden, hulpmiddelen, … kunnen ouders houvast bieden om zelf aan de eigen weg en aan de toekomst van hun kind te timmeren.

De website is onderverdeeld in 3 delen:

In het eerste deel ‘Autisme begrijpen’ vind je uitvoerige informatie over communicatie, sociaal inzicht, verbeelding en fantasie, inlevingsvermogen, emoties, omgaan met zintuiglijke informatie, sterke kanten, oorzaken van autisme, …

Het tweede deel ‘Mijn kind helpen in zijn ontwikkeling’ biedt je een aantal strategieën en hulpmiddelen waarmee je:
  • de communicatie positief kan beïnvloeden
  • relaties met anderen kan bevorderen
  • de zelfstandigheid kan verhogen
  • vrijetijdsactiviteiten vorm kan geven
  • eventuele gedragsproblemen kan voorkomen en verhelpen
De voorbeelden in de rubriek ‘Bij u thuis’ maken het nog concreter.

In het derde deel ‘De omgeving ondersteunen’ kan je lezen waarom autisme een handicap is, over de zin van een diagnose en mogelijke emoties en eerste stappen na een diagnose. Vertellen dat je kind autisme heeft, doe je niet zomaar. In de rubriek ‘Informatie doorgeven’ staan we stil bij de voor- en nadelen.

Zoek je een tool om informatie over je kind te bundelen en te delen met anderen? Registreer je dan gratis online en creëer een ‘Wegwijzer’. Bekijk de voorbeelden om een idee te krijgen wat een Wegwijzer is.

De Praktische Gids wil ouders helpen bij hun zoektocht naar ondersteuning. Je vindt er naast algemene informatie ook info die specifiek voor België is bedoeld.

Hopelijk ga je nog meer ontdekken op www.participate-autisme.be en meehelpen om de website bij een breed publiek beter bekend te maken. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Martine Thys
Participate! vzw

www.participate-autisme.be


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com