Google+ Autisme, wat nu..?: januari 2015

zaterdag 24 januari 2015

Sticks support jongeren met dyslexie, autisme en ADHD

‘Voor de nieuwe generatie geef ik een motivational speech’, rapt Sticks in de track ‘Geen Verschil’, die vandaag uitkwam. De rapper ging op bezoek bij de Sint Jorisschool, waar jongeren met bijvoorbeeld AD(H)D, autisme of dyslexie ondersteuning krijgen om hun vmbo-t diploma te halen. Vervolgens maakte hij de het rapnummer en de videoclip ‘Geen Verschil’, waarin hij jongeren uitdaagt om zichzelf te durven zijn. ‘Geen Verschil‘ kwam tot stand in het kader van het gelijknamige project van New Arts Nijmegen.

Sticks hield op uitnodiging van New Arts speeddates met leerlingen van de Sint Jorisschool. Hij sprak met hen over hun school, over hoe het is om je ‘anders’ te voelen en over hun toekomstplannen. Geïnspireerd door hun verhalen dook hij vervolgens met beatmaker Ramiks de studio in om ‘Geen Verschil’ op te nemen. In de track pleit hij voor onderling respect, je eigen pad volgen en trots zijn op wie je bent. En hij benadrukt dat in ‘anders zijn’ juist je kracht schuilt.

Oud-leerling Jeroen Lazeroms
Met de track en bijbehorende videoclip wil New Arts alle jongeren die zich wel eens ‘anders’ voelen een hart onder de riem steken. Initiatiefnemer is Jeroen Lazeroms (23), oud-leerling van de Sint Jorisschool. Onder de vlag van New Arts organiseerde hij samen met een groep jongeren en professionals een workshopdag en schoolfeest op de Sint Jorisschool. Ook vroeg hij Sticks om ter gelegenheid van het project deze track te maken.

Afsluiting project op Sint Jorisschool
Net zoals veel andere jongeren ondervond Jeroen hoe het is als de buitenwereld je in een hokje stopt omdat je ‘anders’ bent. In zijn geval gebeurde dat in de tijd dat hij op de Sint Jorisschool zat. Jeroen: “Mijn vrienden dachten, als je op de Sint Jorisschool zit, ben je niet helemaal normaal. Met als gevolg dat ik me schaamde voor mijn school en soms ook voor mezelf”. Jeroen greep met ‘Geen Verschil’ de kans om de huidige leerlingen van de Sint Jorisschool te laten zien hoeveel baat hij heeft gehad bij de extra aandacht die hij op school kreeg. En hoe hij ‘anders zijn’ nu in zijn voordeel laat werken. Niet alleen de leerlingen maar ook zijn oude school kon hij zo een imagoboost geven. Jeroen wil jongeren vooral laten weten dat iedereen ‘anders’ is, iets wat Sticks volgens hem in ‘Geen Verschil’ muzikaal perfect onder woorden brengt.

Boekje en DVD
Behalve de track en videoclip brengt New Arts vandaag ook een boekje en een DVD uit over het project ‘Geen Verschil’. New Arts wil met dit concept soortgelijke scholen en organisaties inspireren. Het boekje is te downloaden via de website van New Arts Nijmegen. De projectdocumentaire over de making of van de track is te zien via Youtube.

Nimma TV
‘Geen Verschil’ is ook de soundtrack van de jongerenreportage die Nimma TV naar aanleiding van het project op 26 januari om 20.30 uitzendt. Nimma TV maakte portretten van Ruben, Kelvin en Sterre, drie leerlingen van de Sint Jorisschool.

Over New Arts
New Arts Nijmegen is een platform voor, door en met jongeren waar de nieuwe kunsten, ruimte om jezelf te uiten en talentontwikkeling voor iedereen centraal staan! New Arts Nijmegen is opgericht in 2006 en is sinds 2009 onderdeel van de Lindenberg.

Over de Sint Jorisschool
De Sint Jorisschool biedt leerwegondersteunend onderwijs op vmbo-t niveau aan jongeren met leer- en ontwikkelingsproblemen. Denk hierbij aan dyslexie, autisme, AD(H)D, concentratiestoornissen, etc.. Deze week kreeg de school de nominatie ‘excellente school’. Ook ontving de Sint Jorisschool onlangs het kwaliteitszegel van de Keuzegids, een officiële studiewijzer voor ouders en leerlingen.
www.nieuwsuitnijmegen.nl/






woensdag 14 januari 2015

Verborgen regels

Praktische hulp bij het leren van sociale vaardigheden

Om in onze sociale wereld te kunnen (over)leven, heb je algemene sociale vaardigheden nodig. De meeste kinderen en volwassenen hebben daar geen problemen mee. Dankzij hun sociale intuïtie kunnen ze talloze situaties juist inschatten en nemen ze de vaak verborgen of ongeschreven regels moeiteloos in acht.

Voor sommige mensen zijn die regels echter niet zo vanzelfsprekend. De sociaal-cognitieve problemen waarmee zij kampen komen bijvoorbeeld voort uit het feit dat ze een Autistische Spectrumstoornis, ADHD of het syndroom van Gilles de la Tourette hebben. Speciaal voor deze mensen (kinderen én volwassenen) is dit boek geschreven.

Naast verschillende technieken om de vaardigheden aan te leren , komen in deze uitgave de voorbeelden van regels die in diverse situaties kunnen gelden aan bod, overzichtelijk ingedeeld in categorieën (op school, vriendschappen, op reis, in gezelschap enz.).

In de praktijk blijkt dat het behandelen van één regel per dag, kinderen al kan helpen succesvoller en gelukkiger te worden in hun sociale interacties.



zondag 11 januari 2015

Verband tussen fragiele-X-syndroom en autisme

Het fragiele-X-syndroom (FXS), de meest voorkomende erfelijke vorm van verstandelijke beperking, wordt veroorzaakt door een gebrek aan het eiwit FMRP (Fragile X Mental Retardation Protein) of fouten in de productie van dit eiwit.

Claudia Bagni en haar collega’s verbonden aan VIB, KU Leuven en Tor Vergata University (Italië) hebben nu aangetoond dat FMRP een belangrijke rol speelt in de embryonale ontwikkeling van de hersenschors. Met behulp van een muizenmodel voor FXS konden de onderzoekers aantonen dat FMRP tijdens de embryonale ontwikkeling de positionering van hersencellen in de cortex (of hersenschors) reguleert. Dit is de eerste keer dat de exacte rol van FMRP in de ontwikkeling van hersencellen aangetoond wordt. Deze vertraging in de hersenontwikkeling heeft een effect op het leven net na de geboorte en op de ‘fine-tuning’ van de hersenen, meer bepaald in de juiste positionering van hersencellen ten opzichte van elkaar. De hersenschors of cortex is het gebied in de hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Deze geïnterpreteerde informatie wordt dan omgezet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam. Fouten in de ontwikkeling van de cortex leiden dus ook tot een slechte analyse, interpretatie en verwerking van informatie van buitenaf. Dit soort slechte communicatie tussen hersencellen is typisch voor autismestoornissen, dus deze studie zou een verklaring kunnen bieden waarom FXS vaak samengaat met autisme-gerelateerde symptomen.

De onderzoekers konden ook aantonen dat in gezonde omstandigheden FMRP de aanmaak van N-Cadherine stimuleert. Bij gebrek aan FMRP komt ook de aanmaak van N-Cadherine in het gedrang met als rechtstreeks gevolg dat tijdens hun ontwikkeling de hersencellen in de cortex vertraagd in de juiste positie gebracht worden. Herintroductie van FMRP of N-Cadherine voor de geboorte normaliseerde de vorming en positionering van hersencellen zeer vroeg na de geboorte. Dit wijst duidelijk op een belangrijke rol voor FMRP én N-Cadherine.

De volgende uitdaging is te begrijpen hoe men deze gebreken kan verbeteren in zeer vroege stadia net na de geboorte en hoe men gesofisticeerde MRI strategieën kan ontwikkelen met een voorspellingswaarde voor FXS, waardoor men ouders beter kan informeren.

Meer info
www.vib.be
patienteninfo@vib.be



zaterdag 10 januari 2015

Autistische kinderen met huisdieren zijn assertiever

Honden, katten en andere huisdieren verbeteren de sociale vaardigheden van autistische kinderen. Dit beweren wetenschappers van de universiteit van Missouri-Columbia. Eerder onderzoek focuste zich vooral op honden, maar volgens de onderzoekers maakt het niet uit welk dier het is.

“Wanneer we de sociale vaardigheden van autistische kinderen met een hond vergelijken met de vaardigheden van kinderen met autisme zonder hond, dan zijn er verschillen te zien”, concludeert onderzoeker Gretchen Carlisle. Zij ondervroeg zeventig gezinnen met autistische kinderen in de leeftijd van acht tot achttien jaar. “Maar we zien dat dit ook voor andere huisdieren geldt. Een kind met een willekeurig huisdier staat eerder open voor interactie met anderen. Denk bijvoorbeeld aan zichzelf voorstellen, informatie vragen of vragen beantwoorden.”

Huisdieren worden gezien als een sociaal ‘smeermiddel’. Wanneer een huisdier aanwezig is in een sociale omgeving of in een klaslokaal, gaan kinderen sneller met elkaar praten. Dit geldt ook voor autistische kinderen. “Zij nemen hun hond mee naar buiten, ontmoeten andere kinderen en komen zo in gesprek met elkaar. Kinderen met autisme staan niet altijd open voor interactie met anderen, maar wanneer ze een band hebben met een huisdier en een ander persoon stelt vragen over dit huisdier, dan zal een kind wel reageren.”

Carlisle beweert dat de sociale vaardigheden van kinderen verbeteren des te langer een familie een huisdier heeft. Daarnaast is de band tussen een jong kind en een hond hechter dan tussen een ouder kind en een hond. Tenslotte voelen kinderen zich meer verbonden met kleinere honden dan met grote honden.

“Kinderen met autisme hebben een hechte band met kleinere honden, maar dit geldt ook voor konijnen en katten”, zegt Carlisle. “Kinderen zijn uniek en een hond hoeft dus niet altijd de beste oplossing te zijn.”

Bron:
www.scientias.nl

Engelstalig artikel en video:
munews.missouri.edu






woensdag 7 januari 2015

Het autistische brein

`Een uitzonderlijke bron van inspiratie niet alleen voor autistische kinderen en hun ouders, maar voor iedereen.
Time

`Het autistische brein is zowel een bron van informatie voor wie weinig weet van autisme, als een bron van hulp en compassie voor wie met de conditie leeft.
Scientific American.


Temple Grandin is een van s werelds bekendste en meest getalenteerde volwassenen met autisme. In Het autistische brein doet zij verslag vanuit de voorhoede van het autismeonderzoek, mede aan de hand van scans van haar eigen brein. En ze neemt stelling. Zo houdt ze een hartstochtelijk pleidooi voor het onderkennen van de enorme impact die zintuiglijke ervaringen hebben op mensen met autisme, en de sociale of emotionele problemen die ze daardoor ondervinden. Ze is er bovendien fel op tegen dat mensen getypeerd worden op basis van een etiket uit de DSM. Grandin verlegt de gebruikelijke focus op tekortkomingen van mensen met autisme naar hun sterke kanten. Op die manier kunnen ze, met of zonder hulp, gericht bouwen aan hun toekomst. Grandin zelf heeft bijvoorbeeld veel profijt van haar oog voor detail, denken vanuit dieren in de veehouderij, en bottom-up aanpak van problemen en projecten.

Dit boek biedt een nieuwe kijk op de wereld om ons heen, en op onszelf. Het is een eye-opener voor mensen met autisme, voor hun partners, ouders en andere familieleden, voor docenten, hulpverleners, therapeuten en artsen.

Temple Grandin is hoogleraar dierwetenschappen aan Colorado State University. Ze schreef een aantal bestsellers over autisme. In 2010 maakte HBO een speelfilm over haar leven met Claire Danes in de hoofdrol. Over Grandins grensverleggende werk op het gebied van dierenwelzijn maakte NTR-VPRO de Labyrintdocumentaire Temple Grandin: Autist tussen de dieren. Richard Panek is auteur en wetenschapsjournalist.



Zoeken in Bol.com