Google+ Autisme, wat nu..?: Sticks support jongeren met dyslexie, autisme en ADHD

zaterdag 24 januari 2015

Sticks support jongeren met dyslexie, autisme en ADHD

‘Voor de nieuwe generatie geef ik een motivational speech’, rapt Sticks in de track ‘Geen Verschil’, die vandaag uitkwam. De rapper ging op bezoek bij de Sint Jorisschool, waar jongeren met bijvoorbeeld AD(H)D, autisme of dyslexie ondersteuning krijgen om hun vmbo-t diploma te halen. Vervolgens maakte hij de het rapnummer en de videoclip ‘Geen Verschil’, waarin hij jongeren uitdaagt om zichzelf te durven zijn. ‘Geen Verschil‘ kwam tot stand in het kader van het gelijknamige project van New Arts Nijmegen.

Sticks hield op uitnodiging van New Arts speeddates met leerlingen van de Sint Jorisschool. Hij sprak met hen over hun school, over hoe het is om je ‘anders’ te voelen en over hun toekomstplannen. Geïnspireerd door hun verhalen dook hij vervolgens met beatmaker Ramiks de studio in om ‘Geen Verschil’ op te nemen. In de track pleit hij voor onderling respect, je eigen pad volgen en trots zijn op wie je bent. En hij benadrukt dat in ‘anders zijn’ juist je kracht schuilt.

Oud-leerling Jeroen Lazeroms
Met de track en bijbehorende videoclip wil New Arts alle jongeren die zich wel eens ‘anders’ voelen een hart onder de riem steken. Initiatiefnemer is Jeroen Lazeroms (23), oud-leerling van de Sint Jorisschool. Onder de vlag van New Arts organiseerde hij samen met een groep jongeren en professionals een workshopdag en schoolfeest op de Sint Jorisschool. Ook vroeg hij Sticks om ter gelegenheid van het project deze track te maken.

Afsluiting project op Sint Jorisschool
Net zoals veel andere jongeren ondervond Jeroen hoe het is als de buitenwereld je in een hokje stopt omdat je ‘anders’ bent. In zijn geval gebeurde dat in de tijd dat hij op de Sint Jorisschool zat. Jeroen: “Mijn vrienden dachten, als je op de Sint Jorisschool zit, ben je niet helemaal normaal. Met als gevolg dat ik me schaamde voor mijn school en soms ook voor mezelf”. Jeroen greep met ‘Geen Verschil’ de kans om de huidige leerlingen van de Sint Jorisschool te laten zien hoeveel baat hij heeft gehad bij de extra aandacht die hij op school kreeg. En hoe hij ‘anders zijn’ nu in zijn voordeel laat werken. Niet alleen de leerlingen maar ook zijn oude school kon hij zo een imagoboost geven. Jeroen wil jongeren vooral laten weten dat iedereen ‘anders’ is, iets wat Sticks volgens hem in ‘Geen Verschil’ muzikaal perfect onder woorden brengt.

Boekje en DVD
Behalve de track en videoclip brengt New Arts vandaag ook een boekje en een DVD uit over het project ‘Geen Verschil’. New Arts wil met dit concept soortgelijke scholen en organisaties inspireren. Het boekje is te downloaden via de website van New Arts Nijmegen. De projectdocumentaire over de making of van de track is te zien via Youtube.

Nimma TV
‘Geen Verschil’ is ook de soundtrack van de jongerenreportage die Nimma TV naar aanleiding van het project op 26 januari om 20.30 uitzendt. Nimma TV maakte portretten van Ruben, Kelvin en Sterre, drie leerlingen van de Sint Jorisschool.

Over New Arts
New Arts Nijmegen is een platform voor, door en met jongeren waar de nieuwe kunsten, ruimte om jezelf te uiten en talentontwikkeling voor iedereen centraal staan! New Arts Nijmegen is opgericht in 2006 en is sinds 2009 onderdeel van de Lindenberg.

Over de Sint Jorisschool
De Sint Jorisschool biedt leerwegondersteunend onderwijs op vmbo-t niveau aan jongeren met leer- en ontwikkelingsproblemen. Denk hierbij aan dyslexie, autisme, AD(H)D, concentratiestoornissen, etc.. Deze week kreeg de school de nominatie ‘excellente school’. Ook ontving de Sint Jorisschool onlangs het kwaliteitszegel van de Keuzegids, een officiële studiewijzer voor ouders en leerlingen.
www.nieuwsuitnijmegen.nl/


Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com