Google+ Autisme, wat nu..?: Vriendelijke robot moet relatie tussen mens en robot verbeteren

zondag 9 februari 2014

Vriendelijke robot moet relatie tussen mens en robot verbeteren

De 'vriendelijke robot' ERWIN gaat wetenschappers helpen om te begrijpen hoe mensen en robots een meer realistische relatie kunnen ontwikkelen.

Het onderzoeksproject valt onder de universiteit van Lincoln in het Verenigd Koninkrijk. ERWIN, dat staat voor Emotional Robot with Intelligent Network, is ontwikkeld door John Murray van de universiteit van Lincoln.

ERWIN kan tijdens het communiceren met mensen via verschillende gezichtsuitdrukkingen vijf emoties laten zien. Door deze emoties kunnen wetenschappers onderzoeken hoe mensen en robots een meer realistische en diepere relatie kunnen opbouwen.

"Gebaseerd op menselijke interactie en relaties kunnen we karakteristieken en een persoonlijkheid aan een robot toevoegen. Dit maakt de robot wel imperfect, maar ook menselijker", aldus student Mriganka Biswas, die meewerkt aan het project.

Autisme
ERWIN kan ook helpen bij het onderzoek naar relaties van kinderen met autisme, syndroom van Asperger of een hechtingsstoornis, en hoe dergelijke relaties zich bij deze kinderen ontwikkelen.

"Robots worden steeds vaker in verschillende sectoren gebruikt. Maar bij sommige werkzaamheden, zoals het ondersteunen van ouderen of helpen van mensen met autisme, is het noodzakelijk dat robots vriendelijker zijn en meer sympathie en emotie kunnen tonen", zegt Biswas.

Keepon
Een andere robot met de naam Keepon wordt ook in het onderzoeksproject gebruikt. Keepon laat, in tegenstelling tot ERWIN, emoties middels lichaamstaal zien. De wetenschappers willen onderzoeken welke manier van emoties tonen bij mensen het meest effectief is en de meeste interactie oproept.

Bron: nutech.nlGeen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com