Google+ Autisme, wat nu..?: Revolutie in apenonderzoek

vrijdag 7 februari 2014

Revolutie in apenonderzoek

Een Chinese techniek om apen genetisch te wijzigen, zorgt voor een revolutie in het hersenonderzoek. De medische expertise dreigt echter naar het Oosten te verschuiven.

Een Chinese techniek om apen van menselijke genen te voorzien brengt hersenonderzoek in een stroomversnelling. Onderzoekers zien apen straks model staan voor ziektes als autisme, schizofrenie, parkinson en alzheimer. Tot dusver konden daarvoor enkel muizen worden gebruikt, al zijn hun hersenen eigenlijk onvoldoende complex om model te staan voor ons brein.

De Chinese doorbraak kan het testen van kandidaatmedicijnen naar Azië doen verschuiven, vreest Wim Vanduffel, neurofysioloog en apenonderzoeker aan de KU Leuven. De zoektocht naar betere proefdieren voor medisch onderzoek concentreert zich volgens hem al langer in Azië, waar de publieke opinie minder moeilijk doet over proefdieronderzoek dan in Europa.

‘Japan en China lopen voorop, samen met enkele Amerikaanse labs, die overigens vooral door Aziatische onderzoekers worden gerund.’ Ook in de VS geniet proefdieronderzoek naar hersenziektes steun, zegt Vanduffel. Onder meer het Amerikaanse ministerie van Defensie investeert in hersenonderzoek.

Ook de Leuvense alzheimeronderzoeker Bart De Strooper is somber over de toekomst van het proefdieronderzoek in Europa. ‘Niet enkel de dierproeven zullen naar Azië verhuizen. Ook de uitvindingen en de medicijnen die eruit voortkomen.'

Bron: standaard.be
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com