Google+ Autisme, wat nu..?: Kerst tips voor kinderen met autisme

maandag 16 december 2013

Kerst tips voor kinderen met autisme

Kerst tips voor begeleiders/ouders van kinderen met Autisme!
 
Sinterklaas is weer voorbij en de kerst komt er alweer aan! De maand december is voor kinderen met autisme een erg chaotische en onrustige maand. Kerst is voor velen kinderen helemaal geweldig maar voor kinderen met Autisme erg stressvol en chaotisch. Als het teveel wordt voor deze kinderen kan dat zich uiten in ongewenst gedrag en zullen kinderen en ouders hierdoor meestal geen leuke feestdagen hebben! Om dit te voorkomen heb ik hieronder een aantal tips voor je:

Kerst
  • Vaak is kerst met de hele familie, lekker veel mensen en dus ook hartstikke druk! Soms is het beter om de kerst alleen met het gezin door te brengen! Een kort gezellig bezoekje aan de familie is voor kinderen met Autisme beter dan een eindeloze kerst met veel onrust! Hoe leuk de maand december ook mag zijn, kinderen die Autisme hebben kunnen dit vaak gewoon niet aan. Als ouders doe je je kinderen niet te kort om ze iets minder mee te laten krijgen van het feestelijke gebeuren. Je helpt ze er juist mee! 
  • Het ritme met de kerstdagen is natuurlijk ook anders dan in de andere normale weken. Maak dus ook deze dagen zo voorspelbaar mogelijk. Denk hierbij aan de volgende punten: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Hoe? Hier is ook een interessant boek van: “Geef me de Vijf”. Zorg dus in ieder geval dat de dag goed is ingevuld en elk detail duidelijk is. Zo voorkom je verveling wat geklier tot gevolg kan hebben. 
  • De kerst kan de nodige prikkels opleveren bij kinderen met Autisme. Houd dus rekening met de kerstversiering thuis. Grote glimmende glitterende kerstballen kunnen erg storend zijn. Ook kaarsjes overal zijn velen prikkels voor hen. Houd het dus zo rustig mogelijk. Natuurlijk kun je wel een leuke kerstboom neerzetten en wat versieren maar houd rekening met wat voor spullen je gebruikt. Niet te glimmend en glitterend. Teveel lampjes door het hele huis is ook een not done! 

Heb jij nog nuttige tips? Reageer dan direct, hoe meer tips hoe beter!

Door deze tips te delen en mensen ervan op de hoogte te stellen help jij misschien wel een gezin zonder stress te kerst door! Deel dus nu deze nuttige tips ook met je vrienden en familie op FACEBOOK en/of TWITTER.AllesVoor Kerst

1 opmerking:

Greet zei

Goed artikel.
Normaal stoor ik me niet aan taalgebruik, maar hier staan toch tot twee keer toe twee taalfoutjes in verband met het spatiegebruik. Kersttips wordt aaneengesloten geschreven. Teveel is een zelfstandig naamwoord. U bedoelt waarschijnlijk te veel. Het teveel aan prikkels, Er zijn te veel prikkels.

Zoeken in Bol.com