Google+ Autisme, wat nu..?: Tiener wil autisme aanpakken met Google Glass

maandag 19 augustus 2013

Tiener wil autisme aanpakken met Google Glass
Door: Tommy Thijs

Een Duitse 18-jarige tiener heeft een applicatie voor Google Glass ontwikkeld die de gemoedstoestand van een gesprekspartner van zijn gezicht afleest en die informatie aan de gebruiker doorgeeft. 

Psychiaters zijn enthousiast over de ontwikkeling, omdat ze geloven dat die personen met een autismestoornis kan helpen.

Catalin Voss is een 18-jarige Duitser die in oktober mag beginnen aan de prestigieuze Stanford-universiteit in het Californische Palo Alto, waar tal van tech-bedrijven gevestigd zijn. Voss werd geselecteerd na steun van de legendarische computerwetenschapper en Macintosh-'founding father' Steve Capps, met wie hij nu samenwerkt in de startup PayNearMe.

Eye-tracking
Voss heeft ondertussen ook al zijn eigen bedrijfje opgericht, met de naam Sension. Dat bedrijf mikt vooral op de educatieve sector en wil software ontwikkelen die het mogelijk maakt om oogbewegingen te volgen, zodat lessen en colleges afgestemd kunnen worden op het gedrag van de studenten. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet meer oplet en niet meer naar een lesvideo kijkt, registreert Sension dat en kan de docent daarop inspelen.

Maar Voss' software biedt ook andere mogelijkheden: zo moet het mogelijk zijn om gezichtsherkenning te integreren in de software, zodat die, in Google Glass, de gebruiker meer informatie kan geven over de gezichtsuitdrukking en emoties van anderen. Dat kan een grote hulp zijn voor mensen met een autisme- of andere stoornis.

Psychiaters enthousiast
Voss kreeg voor zijn idee al een eerste geldinjectie van een investeerder, en ook psychiaters zijn enthousiast. 'Een groot deel van de trainingen in sociale vaardigheden gebeurt vandaag in een volledig artificiële setting. Wanneer we die training op het moment zelf kunnen voorzien, kan dat veel voordeel bieden', zegt psychiater Derek Ott van de Universiteit van Californië UCLA. 'Maar mensen leren om gezichtsuitdrukkingen te herkennen is één ding, hen leren hoe die te beantwoorden is nog een ander paar mouwen. Al is dit idee wel een positief begin.'

Ook Steve Capps is vol lof over het idee van zijn pupil Voss. 'Ik heb zelden iemand gezien met zo'n ongelooflijke combinatie aan creativiteit, intelligentie en sociale vaardigheden. Ken je die mop over het verschil tussen de introverte nerd en de extroverte nerd? De laatste kijkt naar jouw schoenen in plaats van naar de zijne. En Voss is meer dan die laatste.'


Google Glass

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com