Google+ Autisme, wat nu..?: 'Eén week stilstaan bij een leven lang anders'

maandag 1 april 2013

'Eén week stilstaan bij een leven lang anders'

Voor de vierde keer organiseren de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autismefonds van 30 maart tot en met 6 april de Nederlandse Autismeweek. In deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Elk jaar wordt deze week gehouden rond 2 april omdat deze dag door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Dit jaar is het thema 'Aan de slag met Autisme'.

door Jet Kooderings


In de gemeente Renkum, waar het Dr Leo Kannerhuis in Oosterbeek en het hoofdkantoor in Doorwerth zijn gevestigd, wordt ook de nodige aandacht besteed aan het verschijnsel autisme. In de Theaterzaal van het Leo Kannerhuis werd zaterdag een boek gepresenteerd, dat samengesteld is door Jeroen Bakker uit Beverwijk. Jeroen Bakker, die het syndroom van Asperger heeft, liep heel erg aan tegen de kloof tussen autisten en niet autisten.

Meer begrip
Hij was dat spuugzat en daarom besloot hij om een boek te maken om meer begrip te kweken voor mensen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en om de wereld waarin autisten leven dichter bij 'gewone' mensen te brengen. ,,Een boek dat eigenlijk overbodig zou moeten zijn'', zegt hij daar zelf over.

Jeroen verzamelde zevenentwintig verhalen van lotgenoten en anderen die betrokken zijn bij autisme en bundelde deze tot het boek 'De wereld om met autisme'. Iedereen die heeft meegewerkt aan het boek noemt hij 'autiteur' en de opbrengst van het boek gaat naar twee goede doelen op autismegebied: Het Dr Leo Kannerhuis en Stichting VVVT (Voorzet vakantie en vrije tijd). Een prachtig boek, dat een kijkje geeft in de bijzondere wereld van de autist.

Aan de buitenkant zie je vaak niets aan mensen met autisme. Dat geldt zeker voor de bijna 32-jarige Jeroen Bakker, maar ongeveer vanaf zijn vijfde jaar merkten zijn ouders en onderwijzers dat er iets met hem aan de hand was. Pas op 27-jarige leeftijd werd bij hem de diagnose 'Asperger' gesteld, waardoor Jeroen eindelijk bepaalde dingen een plek kon geven. ,,Nu weet ik dat het niet aan mij ligt dat ik het niet leuk vind om naar de disco te gaan, maar dat dat door mijn autisme komt'', vertelt hij.

Zonder werk
Niet alleen in zijn persoonlijke leven, maar zeker ook in de werksituatie liep Jeroen tegen problemen op. Met name in de communicatie liep het mis, omdat er weinig begrip was voor zijn onzichtbare beperking. Jeroen kwam zonder werk te zitten en raakte in een depressie. ,,Onbegrip en angst voor autisme hebben mij mijn baan gekost en dat gebeurt anderen ook'', aldus Jeroen. Hoewel bijna iedere autist weer tegen andere dingen aanloopt, geldt in zijn algemeenheid dat ze sociaal onhandig zijn, moeite hebben met contact leggen, snel overprikkeld zijn en vaak het overzicht missen. ,,Mijn autisme is voor mij inmiddels een uitdaging geworden om de positieve kanten van deze beperking naar voren te brengen en niet te blijven hangen in hoe moeilijk het is'', zegt Jeroen. Zijn boek 'De wereld om met autisme' is zeker een positieve bijdrage, het is een boek dat respect afdwingt voor autisme.

Bron:hoogenlaag.nl
Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com