Autistisch kind socialer met levend dier in de klas
Door: Elmar Veerman
Dieren hebben een positieve invloed op autistische kinderen, dat is al lang bekend. Toch was het nog niet echt netjes onderzocht, vond een Australische onderzoeksgroep. Want werkt levenloos speelgoed niet net zo goed? Nee dus.
Word je als proefdier ingezet bij onderzoek naar autisme, dan heb je het meestal niet zo vreselijk goed getroffen. Er zijn heel wat pogingen om ‘autistische’ muizen en ratten te fokken, om daarmee proeven te doen die kunnen vertellen hoe deze sociale stoornis bij mensen het best behandeld kan worden. Twee cavia’s die meededen aan het onderzoek van Marguerite O’Haire en collega’s hadden meer geluk.
Hun rol bestond voornamelijk uit geknuffeld worden door Australische scholieren met autisme of een verwante stoornis, zoals het syndroom van Asperger of PDD-NOS. Het was een soort wedstrijd, want het onderzoek draaide om de vraag of levende cavia’s beter waren in het stimuleren van sociaal gedrag dan levenloos speelgoed. De cavia’s wonnen: dankzij hun aanwezigheid praatten en lachten de kinderen meer, keken ze begeleiders en klasgenoten vaker aan en lieten ze veel minder probleemgedrag zien, zoals schreeuwen en slaan. Aldus de onderzoekers in PLoS ONE. Of, in minder wetenschappelijke termen: deze kinderen werden blij van de cavia’s.
Dat is min of meer een open deur. Dieren kunnen helpen autistische kinderen socialer te maken, daar gaan al heel veel mensen van uit. In Nederland zijn bijvoorbeeld veel zorgboerderijen die dit toepassen. Een Wagenings onderzoeksrapport uit 2008 stelt onder meer: ‘Volgens de boer(in) helpen dieren kinderen om hun verhaal te vertellen, bieden ze troost en steun, helpen ze bij het maken van contact, bewerkstelligen ze gedragsveranderingen en helpen ze angsten overwinnen.' Die boeren kunnen naar het Australische wetenschappelijk onderzoek wijzen om dat te rechtvaardigen. Al kun je je afvragen hoe blijvend het blijmakende effect van zo’n cavia is; gaat de lol er niet af als je voor de zoveelste keer het hok moet verschonen? Meer dierproeven zijn nodig.
Bron: Wetenschap24
Geen opmerkingen:
Een reactie posten