Google+ Autisme, wat nu..?: Autisten gezocht voor honderden topfuncties

zondag 9 juni 2013

Autisten gezocht voor honderden topfuncties

Door: Marthe van Engen

Eigenschappen als ‘doorzettingsvermogen’, ‘resultaatgericht’ en ‘ondernemend‘ lijken een must voor vrijwel iedere sollicitant.Computerbedrijf SAP stelt echter een concretere eis aan zijn werknemers in spe: autisme.

De gezochte autisten moeten maar liefst 500 technologische topfuncties gaan vervullen binnen het Duitse bedrijf. De reden? Autistische mensen ‘denken anders’, aldus het persbericht op de site van SAP.

Gebrek aan inlevingsvermogen
Doorgaans worden de negatieve kanten van de stoornis belicht, die mensen met een zogeheten ‘autismespectrumstoornis’ minder geschikt zou maken voor een functie. Autisten blinken niet uit in sociaal contact en communicatie, en staan bekend om hun starre patronen en gebrek aan inlevingsvermogen.

Niet heel aantrekkelijk voor het gros van de werkgevers, maar desalniettemin komen autisten uitstekend tot hun recht in beroepen waarin deze aspecten minder van belang zijn voor het leveren van goed werk.

Oog voor deatil
Mensen met autisme hebben oog voor detail, zijn perfectionistisch en beschikken veelal over een sterk analytisch vermogen. Daarnaast zijn het bevlogen werknemers en is een systemenobsessie erg nuttig in vakgebieden als (werktuig)bouwkunde, informatica, natuurkunde en wiskunde.

Kortom, het betere techneutenwerk. Er blijkt dan ook een relatie tussen computertechneuten en autisme te bestaan; nergens komen bijvoorbeeld zó veel autisten voor als in Silicon Valley, het centrum van de digitale revolutie. Onderzoek van de Cambridge Universiteit wijst in 2011 uit dat autisme ook in Nederland het meest voor komt in regio’s waar relatief veel systemizers wonen, zoals in de omgeving van Eindhoven.

Autisten van wereldfaam
Hoewel het merendeel van de autisten geen betaald werk verricht, lukt het een aantal van hen om geschiedenis te schrijven. De ‘rijkste man ter wereld’ lijkt de autismespectrumstoornis niet geheel vreemd te zijn; Bill Gates staat bekend om zijn blinde focus op technische details, abnormale motoriek en monotone stemgeluid. Ook genieën als Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo en William Shakespeare hebben hun gaven te danken aan hun (vorm van) autisme.

Dus, aan alle autisten onder u: keep calm and get famous.





Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com