Google+ Autisme, wat nu..?: Inspectie onderzoekt homeopathische therapie autisme

zaterdag 23 februari 2013

Inspectie onderzoekt homeopathische therapie autisme

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat artsen onderzoeken die beweren dat ze autistische kinderen kunnen genezen met homeopathie. De KNMG vindt dat de artsen valse hoop bieden.

Dit meldt Trouw. Het gaat om minstens negentien artsen die werken met de Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression, ofwel de Cease-therapie.

Wetenschappelijke basis ontbreekt
Nederland telt in totaal zo'n 250 Cease-therapeuten. Zij beweren dat autisme bij kinderen vaak wordt veroorzaakt door vaccinaties. Arts-epidemioloog Patricia Vermeer-de Bondt laat weten dat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is. Volgens Cease-therapeuten kunnen kinderen genezen met homeopathische korreltjes.

Valse hoop
KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag zegt dat BIG-geregistreerde Cease-behandelaars zich niet houden aan de gedragsregels voor niet-reguliere behandelwijzen. 'Als ze hoop bieden op genezing van autisme, vind ik dat schadelijk omdat die hoop vals is.'

Vergoeding
Veel zorgverzekeraars vergoeden de Cease-therapie geheel of deels bij een aanvullende verzekering. Dat zou jaarlijks zo'n 600 euro kosten, plus nog eens 600 euro die de ouders zelf betalen aan vitaminen en supplementen.

Vergoeding van de behandeling is alleen mogelijk als de behandelaar is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. 'Die moet de kwaliteit van de behandelingen bewaken', zegt een woordvoerder van Achmea. 'Wij gaan uitzoeken of zij dit in het geval van de Cease-therapie wel hebben gedaan.'

Bron: Artsennet

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com