Google+ Autisme, wat nu..?: Autisme heeft ook Voordelen

dinsdag 28 augustus 2012

Autisme heeft ook Voordelen

Volgens psychologen en psychiaters hebben mannelijke volwassen met autisme ook voordeel van hun afwijkende persoonlijkheidskenmerken. Dit stellen zij aan de hand van een onderzoek in een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Mensen met autisme zijn doorgaans minder sociaal, nemen minder snel het initiatief en vermijden eerder risico's en prikkels. Maar dat is niet altijd negatief. Wie minder sociaal is, kan ook beter alleen werken. Gebrek aan initiatief heeft tot gevolg dat je beter orders opvolgt.

Een van de onderzoekers, jeugdpsychiater Pieter de Nijs van het Erasmus Medisch Centrum in Amsterdam legt uit dat de voordelen zijn dat autisten saai en monotoom werk aankunnen, wat voor anderen minder aantrekkelijk is. Over autisme bestaan nog steeds veel vooroordelen, aldus De Nijs. "Men denkt vaak dat mensen met autisme weinig contact maken. Maar soms maken ze zelfs te veel contact...".

Op twee punten is er geen verschil tussen mensen met autisme en anderen gevonden naar aanleiding van dit onderzoek: beide groepen zijn even volhardend en hebben evenveel waardering voor de invloed van spiritualiteit.

Mensen met autisme verschillen overigens onderling sterk van persoonlijkheid. Ook gaan de conclusies niet op voor vrouwen, bij wie autisme waarschijnlijk anders uitpakt.

Geen opmerkingen:

Zoeken in Bol.com